EU-csúcs: döntés született a bevándorlókról - Magyarország külön elbírálás alá esik

Az uniós országok vezetői csütörtökön maratonira nyúló, igen heves vita után egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy két év alatt összesen 60 ezer menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba. A migráció által más útvonalon szintén igen keményen értintett Magyarország és Bulgária ugyanakkor külön elbírálás alá fog esni - derült ki a péntek hajnalban megtartott sajtótájékoztatón.
MTI, Napi.hu, 2015. június 26. péntek, 07:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A csütörtöki EU-csúcson egy aránylag hosszúra nyúlt görög ügy, valamint Nagy-Britannia és az EU viszonyának elég rövid megvitatása után egy igen heves vita bontakozott ki a migráció kérdéséről. Igazi döntésre nem jutottak az uniós vezetők a maratoni hosszúságúra nyúlt vita után, hiszen arra jutottak, hogy a következő két évben 40 ezer menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból a migrációs hullám által kevésbé érintett országokba, ezen felül pedig 20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az EU-ba olyan válságtérségekből, mint Szíria vagy Eritrea. Az áthelyezési és áttelepítési eljárás részleteit a tagországok belügyminiszterei július végéig pontosítják derült ki péntek hajnalban Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóján.

Tusk a tanácskozás előtt jelezte, hogy az egyes tagországok által befogadandó emberek számát illetően az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer kötelező jellegére nézve nincs konszenzus a tagországok között. A belügyminiszterek így a következő hónap végéig az önkéntesség elve alapján alakíthatják ki a kereteket.

Tusk ugyanakkor hozzátette: Magyarország és Bulgária viszont különleges elbírálás alá fog esni, miután figyelembe veszik, hogy e két tagállam a migráció által már most is jelentősen érintett. Juncker viszont úgy vélte, hogy nem az önkéntesség vagy kötelező érvényűség a lényeg, hanem az, hogy működjön a rendszer. Az EB elnöke a 60 ezer ember elhelyezését  szerény célnak nevezte.

A tagállami vezetők megállapodtak abban is,  hogy felgyorsítják a visszafogadási eljárásra vonatkozó tárgyalásokat az unión kívüli harmadik országokkal. A tagállamok ahhoz az elvhez fogják igazítani kereskedelmi és fejlesztéstámogatási politikájukat, hogy amelyik partnerország többet nyújt saját menekültjeinek visszafogadása terén, az több uniós kedvezményben részesül majd. Emellett döntés született arról is, hogy az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex a jövőben kiterjedtebb felhatalmazást kap az illegális migránsok visszatoloncolására.

Angela Merkel német kancellár szerint érzékeny kérdés volt, hogy a menekültek befogadása önkéntes legyen vagy kötelező, de abban egyetértés volt, hogy segíteni kell ennek a 60 ezer embernek. Merkel is utalt arra, hogy egyes tagállamokat a kérdés különösen érint, nemcsak Olaszországot és Görögországot, hanem Magyarországot is, ahová egy főre vetítve a legtöbb menedékkérő érkezett az év első hónapjaiban. Emellett arról is említést tett, hogy hazája is számos menekültet fogadott be.

Görögök

Szó volt a csúcstalálkozón a görög adósságválságról is, de az uniós állam-, illetve kormányfők nem voltak döntési helyzetben, így arról döntöttek, hogy újabb csúcstalálkozó nem lesz, ehelyett az euróövezet pénzügyminiszereit tömörítő eurócsoport ül össze szombaton, hogy az ország problémájának kezelésére megtalálják a megoldást. Merkel a görög kérdés megoldása szempontjából döntő jelentőségűnek mondta az Eurócsoport szombati megbeszélését.

Britek

Az EU-csúcs résztvevői megvitatták David Cameron brit miniszterelnök elképzeléseit is a brit EU-tagság jövőjéről tartandó népszavazással kapcsolatban. Cameron jelentős belső reformokra akarja rávenni az uniót, korábban uniós illetékességbe utalt jogköröket akar ismét nemzeti kézbe adni annak feltételeként, hogy támogassa országa EU-tagságának fenntartását. A hajnalig tartó tanácskozás után Cameron elégedetten nyilatkozott újságíróknak arról, hogy megkezdődött a párbeszéd az unió reformjáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

xatoklesz, 2015.06.26 16:22

Ez a nagytőke pénzéből jól élő béríró Napi.hu, ORIGO, RTL, INDEX meg a többi csak a lényegről nem beszél!
-Német titkosszolgálat információi szerint, minimum öt-hat millió ember készül elindulni Afrikából és Kis-Ázsiából Európába, ebből -a már ide érkezetten felül-, másfél millió már úton van.
Csak Tunéziában, Líbiában másfél millió körüli tömeg várakozik, hogy valamilyen embercsempész hajóra feljusson
Mindenki tisztában van vele, hogy valahogyan meg kell őket állítani
-
Ki fog nekik munkát adni, (2013 novemberben 26,6 millió állástalan munkanélküli volt az EU 28 tagállamában)
Hol fognak lakni?
Mit fognak enni?
Miből fognak élni?
Erre mindre nem kevés pénz kellene, ami nincs!
Mindenki számíthat rá, hogy ha hagyják a bevándorlóknak ellepni Európát adóemelések lessznek a kia dások fedezésére, vagy ezekből az emberekből bűnöző lesz, mert éhen nem akar halni senki.
Javaslom berakni pót ágyat a szobánkba, hogy ez a rengeteg bevándorló -csak aki már úton van-, ha ideér majd tudjon valahol aludni.
Jól felfogható jelzést kell adni, a valódi háborús menekülteket engedni, a többit visszatoloncolni.
Határzárat létrehozni, táborokat ne lehessen elhagyni (56-ban elmenekült magyarok is hosszú hónapokig táborokban voltak Ausztriában és Olaszországban és onnan lehetett csak tovább menni, oda ahol befogadták Őket)
Ha nem történik semmi, nincs egyérelmű intézkedés, özönlik tovább az áradat.
Aki azt hiszi, hogy elapad ez a folyó ( menekülő áradat) az süket is meg vak is, meg hülye is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.06.26 15:23

Mit osztogatják az oszthatatlant, miféle birodalom az aminek szita a határa, csak az nem jön aki nem akar a sok őskori állapotokabna lévő helyről, akik csak a kalsnyikovokat ismerik, a gazdag arabok ,és egyebek meg bujtogatják őket fundamentalista idiotizmusokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.06.26 13:53

@Helianthus: te tenyleg nem hazudtolod meg magad. boldog vagy a tudatlansagodban. pozitiv21 idelokott valami kapitalis baromsagot, amit egy bites aggyal is lehetne tudni, hogy kapitalis baromsag, te meg meg tromfolsz is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.06.26 13:52

@pozitiv21: es ezt a kapitalis baromsagot honnan veszed? hogy lehet, hogy meg mindig szabadlabon vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2015.06.26 11:59

A már az EU terüterületén tartózkodó migránsok elosztása is biztos egy fontos feladat, de én a további migránsok EU-ba való beözönlésének prevencióját hiányolom igazán ettől impotens EU-tól...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html