EU-felszólítás az olajexportőröknek

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága szokatlan lépésre szánta el magát. Felszólította a kőolajexportáló országokat, hogy ne állják útját a világgazdaság növekedésének a mind magasabb olajárszint kikényszerítésével. A közlemény leszögezi, különösen fontos ebből a szempontból az OPEC március 27-én esedékes ülése, ahol eldől, fönntartják-e a most érvényben lévő termeléskorlátozást.
, 2000. február 10. csütörtök, 14:48
Fotó:

A jelenlegi olajárak tartóssá válása inflációs nyomást gerjeszthet, ami visszavetheti a világgazdaság növekedését. Az európai megnyilvánulásnak külön aktualitást ad, hogy Londonban délben 27,04 dollárra emelkedett a Brent olaj hordónkénti ára (az idén januárban elért, kilencéves csúcs 27,11 dollár volt). Szakértők ezt azal magyarázzák, hogy 1976 óta most a legalacsonybbak az amerikai nyersolajkészletek.
Az EU szerint a magas olajárak leginkább a fejlődő importőr országokat sújtják, az EU-gazdaságokban csak rövid távú negatív hatásokkal kell számolni, legalábbis a 25 évvel ezelőtti olajársokkhoz hasonlítva. A testület szerint az uniós szintű infláció várhatóan az idén és 2001-ben sem haladja meg a 1,5 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK