Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint az már ismert, a magyar közbeszerzés ellenőrzés rendszere leszerepelt, hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán, vagyis azt állapították meg a brüsszeli auditorok, hogy nagy hibákkal működik. A G7 ennek kapcsán arról írt egy kormányzati jelentésre hivatkozva, hogy Magyarország 500 milliárd forint támogatásmegvonásra számíthat, míg Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője 1000 milliárdos nagyságrendű pénzvisszatartásról blogolt.

A 24.hu most úgy értesült egy brüsszeli forrástól, hogy ezeknél is több pénzről van szó. A megvizsgált projektekben az egyedi hibák miatt 103 milliárd forint támogatásmegvonást javasolt az Európai Bizottság. A százmilliárdos büntetés tetejébe a rendszerszintű hibák miatt ugyancsak pénzügyi korrekciót kért, ami ennél is több lehet.

A G7 által közölt 500 milliárd úgy jön ki, hogy a közbeszerzésellenőrzésen átment projektek becsült értékének, a kormányzati anyag szerint 4500 milliárd forint körüli összegnek a 10 százalékát vesszük. Ez a korrekció Európai Bizottság által ajánlott egyik lehetséges módja, az ellenőrzési mintában is alkalmazott 10 százalékos átalánnyal számolt levonás.

Az ellenőrző rendszer hármas osztályzata miatt azonban az Európai Bizottság akár fel is függesztheti az összes operatív program támogatásának folyósítását. Az összes operatív program blokkolása, azaz a horizontális felfüggesztés azt jelentené, hogy 2018-ban 2,3 milliárd euró, 2019-ben pedig 4 milliárd euró, összesen több mint 2000 milliárd forint támogatás ragadna benn Brüsszelben. Hiába küldenénk számlákat, nem fizetnének, amíg a viták le nem zárulnak.

Alulbecsli a kormány a büntetést?

A 24.hu szerint a magyar kormány azzal számol, hogy az Európai Bizottságnak nem célja a teljes felfüggesztés, ezért a legvalószínűbbnek az IKOP (az infrastruktúrafejlesztésre szolgáló operatív program) és a KEHOP (a környezeti és energia operatív program) felfüggesztését tartja, ami az idén 0,6 milliárd, jövőre 0,65 milliárd eurót, vagyis összesen nagyjából 400 milliárd forintot jelentene.

A 24.hu forrásai viszont három operatív program felfüggesztését tartják a legesélyesebbnek: a KEHOP mellett a területfejlesztési (TOP) és a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP) programét. Márpedig, ha mindhárom operatív program finanszírozását felfüggesztik, akkor ez több lehet a Párbeszéd politikusa által emlegetett 1000-1200 milliárdnál is - emeli ki a 24.hu.

Rekord szinten a hiány

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a magyar költségvetés már így is komoly gondokkal küzd, miután az államháztartás hiánya augusztusban rekord szintre ugrott, részben az uniós támogatások megelőlegezése miatt. A hivatalos adatok szerint az első nyolc hónapban 183 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság és eközben a magyar büdzséből 1385,5 milliárd forintot fizettek ki. A durván 1200 milliárdos különbözet növeli az államháztartás hiányát, és az államadósságot január és augusztus között. A büntetés, a támogatásvisszatartás egyaránt cash flow problémát okoz a költségvetésben, a lyukak betömése hitellel pedig az államadósságot növeli.

Vissza a pénzt!

E probléma megoldására már tett lépéseket a kormány: szeptember elején rendeletben jelentősen visszavágta a kormány az uniós projektek 50-75-100 százalékos előlegét, így a nem önkormányzati, illetve állami szereplők 50 helyett 25 százalékra tarthatnak már csak igényt, míg a Népszava arról írt, hogy a korábban előlegként kifizetett támogatások fel nem használt, 50 millió feletti részét a kincstári számlára vissza kell vezetni. Az intézkedés, amely az önkormányzatokat és a közvetetten vagy közvetlenül állami többségi tulajdonú cégeket érinti, a Zoom.hu szerint akár százmilliárd forintos nagyságrendű várható visszafizetést eredményezhet.

Képünk forrása: Reuters