Egyre nő a feszültség a kormány és Brüsszel között - százmilliárdok sorsa a tét

Növekszik a feszültség az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós pénzek felhasználása körüli szabálytalanságok miatt. Egy 10 százalékos általánybüntetést már el is fogadott a magyar kormány, de sokkal több pénz van veszélyben. A tét az 5-600 milliárdot is meghaladhatja - állítja Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 23. csütörtök, 17:40
Fotó: Shutterstock

Tavaly ősszel számos cikk szólt arról, hogy komolyabb összegű EU-s forrást bukhat az ország, mert a pénzek elköltésénél jelentős mértékű szabálytalanságot észlelt az Európai Bizottság. A nyár végére az éves tervet meghaladó mértékű költségvetési hiány halmozott fel a kormány, melynek legsúlyosabb oka a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnál (TOP) volt.

Az Európai Bizottság az év végére feloldotta a források visszatartását, és óriási összegeket fizetett ki a kormány számára, amelynek köszönhetően a költségvetés egyensúlyi helyzete visszaállt. Jávor szerint ennek a kifizetésnek az volt az ára, hogy a kormány beleegyezett, hogy a teljes TOP költségvetésének 10 százalékában megállapított átalánybüntetést fizet vissza az Európai Bizottságnak. Ennek pontos összege Jávor szerint egyelőre még nem ismert, de az akár a 200 millió eurós (körülbelül 70 milliárd forintnyi) összeget is meghaladhatja. Emellett a kormány csendben megváltoztatta a vonatkozó jogszabályokat is az Európai Bizottság kérésének megfelelően.

Jávor szerint újabb feszültségek vannak kialakulóban az uniós források miatt a kormány és Brüsszel között. Az egyik ügy - amelyben az EP-politikus feljelentést is tett - a kormányzati gigatendereként elhíresült, 420 milliárd forintos víziközmű-fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzés, amelyben a Bizottság a keret-közbeszerzés kiírásánál olyan komoly szabálytalanságokat talált, hogy azonnal felfüggesztette a kifizetéseket, és figyelmeztette a kormányt, hogy a helyzet tisztázásáig ne költsön ebből a keretből több pénzt, ám a kormány ezzel nem foglalkozott és további összegeket fizetett ki.

Jávor szerint az ügyben a Bizottság auditorainak jelentése hamarosan elkészül, és elképzelhető, hogy a teljes projekt 25 százalékára rúgó, vagyis 100 milliárd forint körüli bírságot szabhat ki büntetésül, amit a végén minden bizonnyal az adófizetői forintokból kell visszafizetni.

A Bizottság közbeszerzési auditja mentén is kialakulhat feszültség Brüsszel és a magyar kormány között, Jávor szerint a Bizottság ugyanis 29 projektből 25-ben talált szabálytalanságokat. A politikus szerint itt is könnyen kinézhet egy 10 százalékos pénzügyi korrekció.

Ezek tetejére jöhet még, hogy Jávor értesülései szerint az Európai Bizottság 5 operatív program (HEFOP, KEHOP, VEKOP, KÖFOP és a GINOP) 2018-as éves számláit is visszautasította a szabálytalanság súlyosságára hivatkozva. Van olyan program, amelyikben a mérték eléri a teljes összeg 10 százalékát. A területfejlesztési és a közlekedési  operatív programokban a kormány nem nyújtott be számlákat. Ha ezt nem teszi meg sürgősen, akkor a Bizottságnak mintegy 900 millió eurónyi előleget kell visszakérnie a kormánytól.

Jávor szerint optimistán nézve is legalább 2-300 milliárd forint korrekcióra számíthat a kormány, de ha az egyeztetések rosszul alakulnak, az összeg 5-600 milliárdra, vagy annál is többre rúghat. Az pedig, hogy ilyenek miatt állandó harcban áll a kormány Brüsszellel, még a következő hétéves költségvetésből megszereztető uniós forrásokat is veszélyezteti - véli a Párbeszéd politikusa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.05.24 11:39

Ez is azt mutatja, hogy milyen hazug az a mantra, hogy orbánnál nincs msá, aki széles ez országban tudná vezetni az országot. Ha vaki csak önkényuralommal és ország világ előtt szégyentelen kifosztással és saját ferde igényei kielégítésére vezet, közben mindenkivel összevesz, inkább nincs aki ilyen rosszul vezetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.24 10:59

Ezt úgy is lehet fogalmazni, hogy az orbánqrmány a nép faxával veri a csalánt.
A hülye nép szó nélkül tűri a lopást, annak a büntetéseit. Bírja a sok birka a rengeteg adót, és a 27% áfát, jó helyre megy. Magánzsebekbe, mert elveszíti közpénzjellegét.
Az angolok megunták, hogy az ő pénzüket más tegye zsebre, ezért beintettek az EU-nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.05.24 07:26

ország-világ előtt látszik , hogy meztelen a király, a dumával elfedett valóság lassan átüt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.05.24 06:58

És mi lenne ha az elbaszott dolgaikért az is fizetne aki elqúrta ? Ha a melós valamit hibázik azt meg kell téríteni részben. Ezeknek a narancsmocskoknak miért nem kell ? Ezeknek a béréből juttatásaiból miért nem lehet levonni ilyen címen ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.05.23 19:15

Három ország netto befizető - a franciák, a németek és az Egyesült Királyság, Ez utóbbi kiesik hamarosan ( vagy nem ). Orbánnak minden pénzre szüksége lesz, hogy visszahozza az urivilágot zsellérekkel, jobbágyokkal és cselédekkel. Mindent elkövet, hogy a lehető legtöbb pénzt lophassa el. Alattvaló, azaz seggnyalói mind koszos, műveletlen tahók. A baj persze nem a vérvonallal van, hiszen Orbánnak sincsenek nemesi felmenői, közönséges zsírparaszt, hanem azzal a bűnnel, amit elkövettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html