Orbán Viktor sikerről, a számok visszaesésről beszélnek

Orbán Viktor miniszterelnök szerzett ugyan némi pénzt a legutóbbi uniós csúcson a közös büdzséből, de nem annyit, amennyi pótolta volna a csökkenést az előző hétéves költségvetéshez képest. A sajtó azóta is a végső szaldót számolgatja.
Komócsin Sándor, 2020. július 31. péntek, 08:42
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Összességében a teljes támogatási összeg, amelyet Magyarország kap az EU új hétéves költségvetéséből 34 milliárd euró lesz a korábbi hét év 38,6 milliárd eurójával szemben - emlékeztet a 24.hu. A legutóbbi EU-csúcs végső megegyezése alapján a teljes uniós hétéves költségvetési keret 3,2 százaléka jut Magyarországnak, ami a korábban tervezettnél ugyan több, ám az előző ciklushoz képest kevesebb.

Pontosabban kevesebb lenne, ha nem állna ott a többéves költségvetési keret mellett az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapja, amit a koronaválság okozta bajok orvoslására találtak ki. Ez a 24.hu cikke szerint masszívan ellensúlyozza a Magyarországnak ítélt támogatások kiesését. A pénz egy része támogatás, másik részét hitelként lehetne felvenni, ami növelné a magyar államadósságot.

Emellett figyelembe kell venni, hogy emelkedett a támogatások tagállami önrészének kötelező aránya is. Ez azt jelenti, hogy ha uniós támogatásokat hívunk le, akkor a magyar államnak több pénzzel kell majd beszállnia, mint korábban.

A 24.hu végső verdiktje szerint ha nem lenne a történelmi segélycsomag, a helyzet mostani állása szerint jelentősen kevesebb pénz jutna Magyarországra a következő években, hiszen arányaiban kevesebb mint a felére esett vissza a költségvetési keretből ránk eső támogatások aránya. A segélycsomag viszont ellensúlyozza ezt a visszaesést, így a teljes elérhető összeg magasabb, mint amit korábban kaptunk. Igaz, máshogy is kell majd elköltenünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK