A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából 2018. október 11. és 17. között, 1007 fő megkérdezésével reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az Európai Unió, a tagságunk és az EU-s ügyészséghez való csatlakozás megítélését - ismertette a kutatás adatait a Publicus.

Ezt üzenjük Brüsszelnek!

A megkérdezettek több mint háromnegyede (79 százaléka) a magyarok számára előnyösnek gondolja az uniós tagságot. Ez az elmúlt években végzett Publicus-kutatásokhoz képest egy folyamatos és egyértelmű növekedő tendenciát jelez - hasonlóan az Eurobarométer aktuális méréseihez. Míg három éve 57 százalék, két éve 70 százalék gondolta így - állapította meg a kutatóintézet.

Leginkább a magasabban képzettek érzik úgy, hogy előnyös hazánk számára a tagság (86-91 százalék), de az alacsonyabban képzettek körében is kétharmad felett van azok aránya akik így gondolkodnak (68-73 százalék). Az egyes pártok támogatói és a bizonytalanok körében nincs érdemi eltérés a kérdés megítélésében.

A válaszadók kétharmada (65 százalék) szerint hazánkat nagyon komolyan érintené, ha elvennék az uniós támogatások egy részét.

A fideszesek megengedőbbek

Tíz megkérdezettből hatan (58 százalék) úgy gondolják, hogy a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol. Erről minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, kivéve a Fidesz szavazókat. Ám körükben is majdnem egyharmad (29 százalék) azok aránya akik így látják, és további 47 százalékuk szerint a jelenség létező, de a mértéke alacsonyabb. Mindössze 14 százalékuk szerint nincs korrupció az EU-s források körül.

Szigorúbb ellenőrzés kellene

A válaszadók túlnyomó többsége (86 százalék) szerint az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az uniós pénzek felhasználását.

Tízből nyolc megkérdezett támogatja, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hiszen ezzel a pénzügyi csatornák feletti ellenőrzés is erősödhetne. Ebben a kérdésben is minden párt támogatói hasonlóan gondolkodnak,

A válaszadók több mint kétharmada (68 százalék) egy "most vasárnapi" népszavazáson újra belépne az Európai Unióba, ami kilenc százalékponttal magasabb érték, mint a másfél évvel ezelőtt mért, valamint húsz százalékponttal a kilenc évvel ezelőtti, 2009-es adatnak.

A felmérésről bővebben itt olvashat.