EU-pénzek Magyarországon: van hová javulni

Van mit javítani az európai uniós fejlesztési források felhasználásának hatékonyságán; a támogatási rendszer széttagolt, a pénzek felhasználása pedig nem hatékony - értett egyet Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Cséfalvay Zoltán államtitkár, a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról folyó tárgyalások vezetője megbeszélésükön.
NAPI, 2013. január 4. péntek, 15:58
Fotó: Napi.hu

Le kell vonni a 2007 és 2013 közötti támogatási időszak tapasztalatait, ahhoz, hogy Magyarország 2014 és 2020 között hatékonyabban tudja felhasználni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat - ismerte el Cséfalvay.

Az ÁSZ jelentése szerint a támogatási rendszer széttagolt, a pénzek felhasználása pedig nem hatékony.  A 2007-től uniós finanszírozással megvalósuló, kormányzati döntésen alapuló beruházási projektek ellenőrzése során az ÁSZ a hazai igényeket és erőforrásokat összehangoló középtávú fejlesztési terv hiányára hívta fel a figyelmet - ismertette Domokos László. A részben uniós forrásból megvalósult munkahelyteremtési programok ellenőrzésekor kiderült, hogy 2004 és 2010 között a támogatási rendszer széttagolt és nehezen átlátható volt, a támogatási programok céljait, forrásait és intézményrendszerét pedig nem hangolták össze. A Számvevőszéknek hasonló tapasztalatai voltak a vidékfejlesztési támogatások, valamint a 2011. évi zárszámadás ellenőrzése kapcsán is - tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Rövidesen véglegessé válik az a nagyságrend, amelyet Magyarország felhasználhat a strukturális alapokból és a kohéziós alapból - emlékeztetett Cséfalvay. A kormány 2012 decemberében határozta meg a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásának tervezésével, illetve az intézményrendszer kialakításával kapcsolatos feladatokat. Fontos változás, hogy a 2014-2020-as tervezési időszakban az irányító hatóságok az illetékes minisztériumokhoz kerülnek. Ugyancsak fontos változás, hogy a következő tervezési időszakban - szemben a jelenlegi kevesebb, mint egyötödnyi részesedéssel - az összes elérhető uniós forrás 60 százalékátát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Az államtitkár szerint ez elősegítheti azt, hogy Magyarország az évtized második felében gyorsabb növekedési pályára álljon és versenyképessége erősödjön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.04 18:32

..."részben uniós forrásból megvalósult munkahelyteremtési programok ellenőrzésekor kiderült, hogy 2004 és 2010 között a támogatási rendszer széttagolt és nehezen átlátható volt, a támogatási programok céljait, forrásait és intézményrendszerét pedig nem hangolták össze...."


...tudjuk ,nyúltak éjjel -nappal ,meg hazudtak éjjel nappal.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html