Átadták a Nagykunsági árvízszintcsökkentő tározót, amely egymagában 20-21 centiméterrel, a rendszerbe állított többi tározóval együtt pedig csaknem egy méterrel képes csökkenteni a Tiszán levonuló nagyobb árvizeket. A 40 négyzetkilométer alapterületű, 99 millió köbméter víz befogadására alkalmas tározó átlagos vízmélysége maximális feltöltöttségnél 2,5 méter. A projekt összköltsége 11 milliárd forint, aminek 85 százalékát az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) adja, a hazai társfinanszírozás 15 százalékos.

Újabb fontos elemmel gazdagodott a tiszai víztározók hálózata, a folyó szabályozásában a jövőben kulcsszerepet játszó, kilenc tározóból álló rendszer részeként most a Nagykunsági árvízszintcsökkentő tárazót adta át rendeltetésének Áder János köztársasági elnök. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében kiépített árapasztó hálózat félmillió ember személy- és vagyonbiztonságáért felel a jövőben - derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóközleményéből.

Az ezredforduló példátlan pusztítást okozó árhullámai megmutatták, hogy a Tisza régi árvízvédelmi rendszere nem képes megfelelő védettséget nyújtani a korábbiaknál nagyobb intenzitású árvizek ellen - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Világossá vált az is, hogy a védelem a töltések magasításával nem növelhető - tette hozzá. A cél egy olyan koncepció kidolgozása volt, amely a terület- és vidékfejlesztés szempontjait figyelembe véve képes kezelni az új típusú árvizeket. A megoldás a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése elnevezésű program lett: a megépülő rendszer működési elve, hogy a víztöbbletet szabályozott módon vezeti ki a folyó mellett létesített tározókba, majd az árhullám levonulása után visszaengedi a főmederbe.

A rendkívüli árvizek levezetése és a vizek egyenletesebb elosztása érdekében megépülő tározórendszer részeként elsőként a Cigánd-Tiszakarádi-tározó építése fejeződött be 2008 novemberében a Tisza felső szakaszán. 2009 júliusában adták át a Tiszaroffi-tározót a Közép-Tisza-vidéken, 2009 őszén pedig megkezdődött a Hanyi-Tiszasülyi- és a Nagykunsági-tározó kivitelezése a Tisza jobb, illetve bal partján. A Szamos-Kraszna-közi tározót 2012 nyarán kezdték építeni, a beregi vízgazdálkodási létesítmény kivitelezési munkái várhatóan 2013 nyarán indulnak el.

A Nagykunsági-tározó beruházásának keretében 18 kilométer új töltést építettek, további 9 kilométeren a meglévőket magasították meg. A tározó feltöltését és leürítését a 150 köbméter/másodperc áteresztőképességű vasbeton műtárgy biztosítja, a feltöltéshez 8-9 nap szükséges, az ürítés ajánlott ideje 50-60 nap. Megépült a vízbeeresztő és -leeresztő csatorna, egy 4,5 kilométer összekötő csatorna, 8 zsilipes műtárgy, 5 ideiglenes szivattyúállás és 3 öntözővíz-kivételi műtárgy is. A hullámvédelem céljából létesítendő véderdő-telepítési munkák 2013. januárban kezdődtek meg, és 2014. januárban fejeződnek be.

A leeresztő csatorna felett Pusztataskonynál új közúti hidat kellett építeni, amelyet a megtartott hídavató ünnepségen gróf Szapáry Gyuláról, a régió neves országgyűlési képviselőjéről, Magyarország 1890 és 1892 közötti miniszterelnökéről neveztek el.