Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pozsgay Csilla az ott tárolt készletek pontos mennyiségéről nem adott felvilágosítást. A főigazgató azt mondta, a raktárban lévő gyógyszerek egy része megsemmisült, azonban a többi készítményt is füst- és hőhatás érhette. Utóbbiak kapcsán a gyógyszergyártó felelőssége megállapítani azt, hogy ezek a patikaszerek később forgalomba hozhatók-e. Az OGYÉI azt a tájékoztatást adta, hogy feltételezhetően elektromos szikra okozta a tüzet, a vizsgálatok azonban még nem zárultak le - írta az MTI.

Annak érdekében, hogy a hazai gyógyszerellátásban hiány ne keletkezzen, illetve megelőzendő, hogy a patikák bizonyos készítményekből készletet halmozzanak fel, a nagykereskedők is folyamatosan ellenőrzik a rendeléseket, és nagy mennyiséget nem engednek ki a gyógyszertárakba - ismertette Pozsgay Csilla.

Hozzátette: tapasztalataik szerint a cégek mindent megtesznek a magyarországi ellátás biztosítása érdekében, de egy esetleges patikai felvásárlási hullám valóban megbolygathatja az ellátást. Ezen felül az OGYÉI gyorsított eljárásban adja ki azokat az engedélyeket, amelyekkel a gyógyszerek pótlását oldják meg - környező országokból - a gyártók.

Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű készletet tárolt a raktárban, volt, amelyiknek kétheti, de volt, amelyiknek két hónapra tárolt adag égett meg.

Feltételezhetően elektromos szikra okozta a tüzet, de a vizsgálatok még nem zárultak le - mondta Pozsgay Csilla. Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a katasztrófavédelem a tűz keletkezésétől számított 24 órán keresztül nem mért egészségre ártalmas légszennyezettséget.
A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban kedd reggel ütött ki tűz. A raktárkomplexum 15 ezer négyzetméteres az irodákkal együtt, és ebből egy ötezer négyzetméteres terület égett le.

Az OGYÉI közleménye szerint a tűzben megsemmisült készletek változatos terápiás területeket érintenek, egyetlen olyan gyógyszercsoportot sincs, melynek esetében komoly kockázattal kell számolni. Sok termék helyettesíthető - ezek esetében nem okoz gondot, ha a beteg esetleg más márkanéven engedélyezett gyógyszerrel folyatja a terápiát. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy nincs olyan innovatív termék, melyet ne tudnának időben pótolni a cégek.