Az EU-tagság 15 éve számokban

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió kereken 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán.
Szepesi Anita, 2019. május 1. szerda, 18:05
Fotó: Getty Images

Juncker hangsúlyozta, hogy máig lelkes támogatója a 2004-es bővítésnek, amely lehetővé tette a "kontinens földrajzának és történelmének kibékítését".

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az érintett tíz tagállam 2004 és 2020 között 365,2 milliárd euró (mintegy 118 ezer milliárd forint) értékben részesült az európai strukturális és beruházási alapokból, ami átlagosan a bruttó hazai termékük (GDP) 2,6 százalékát tette ki évente. Emellett az úgynevezett Juncker-terv keretében 31,4 milliárd eurót (10 ezer milliárd forintot) fektettek be ezekben az országokban 2014 óta. Az EU kohéziós politikája több százezer munkahelyet hozott létre, annak köszönhetően emberek tízmillióinak életkörülményei javultak - idézi a közleményt az MTI.

Magyarországon 2004-2020 között 55,2 milliárd euró (nagyjából 18 ezer milliárd forint) értékű beruházás valósult meg az európai strukturális és beruházási alapok keretein belül, 2,5 milliárd euró (810 milliárd forint) értékben pedig a Juncker-terv mozgósított további befektetéseket.

Az országban az egy főre jutó GDP 57 százalékkal nőtt 2003 és 2017 között, a GDP az uniós átlaghoz képest 7 százalékponttal emelkedett 2003 óta.

A strukturális finanszírozásra fordított uniós beruházások magyar állampolgáronként 2532 eurót jelentenek. Ezeknek köszönhetően 115 ezer új munkahely jött létre, 3724 kilométernyi útszakaszt és 415 kilométernyi vasúti pályát építettek vagy korszerűsítettek, valamint mintegy 3,5 millió ember számára javult a hozzáférés a víz- és szennyvízhálózathoz - közölte az Európai Bizottság.

Végezetül kiemelték, hogy Magyarország 228,9 millió euró összegű támogatást kapott a Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs program keretében.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is megemlékezett az évfordulóról. Mint Twitter-üzenetében kiemelte: "Számunkra akkoriban Európa a szabadság, a prosperitás, a modernitás és a biztonság jelképe volt. És nem csalódtunk."

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója rámutatott, hogy 2014-ben nem pusztán bővítésről, hanem a kontinens újraegyesítéséről volt szó.
"Az EU-ban minden tagállam hozzájárul saját történelmével, identitásával és hozzáadott értékével egy közös jövő építéséhez" - fogalmazott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.01 19:02

Nem nyitottunk cukrászdát Bécsben, a nyugati Kánaán helyett csak a nyugati árak és adók jöttek el, meg bangladesi bérek. Ehhez képest a szocializmus mégoly szerény életszínvonala is Amerika volt, ma már kimondhatjuk, hogy 100-szor jobban éltünk a szocializmusban. Kifosztotta és éhbéres fehérnéger gyarmati sorba döntötte ezt az országot az EU-maffia és hazai mutyielvtárs bábkormányaik. Igaz, kaptunk kirabolt országunk, fölszámolt iparágaink és munkahelyeink helyett sok-sok ezer mutyikalandparkot meg buzifölvonulásokat, ne unatkozzanak a fehérnégerek, ugye.

Ki az EU-maffiából!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html