Öt munkanapja volt véleményezni a karácsonyt megelőző időszakban a felkért szakmai és civil szervezeteknek a következő hétéves uniós költségvetési időszak programjairól szóló kormányzati terveket - írja a Népszava. Ezek azok a nemzeti programok, amelyek alapján kiírhatók a pályázatok a 2021-2027-es uniós támogatások lehívására és felhasználására.

Magyarország a következő hét évben az uniós költségvetésből és a koronavírus okozta gazdasági károkat kompenzálni hivatott helyreállítási alapból összesen 42,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz jut, emellett 10 milliárd euró kedvezményes hitelt is felvehet. Ez éves szinten a hazai GDP négy százalékát, 1900 milliárd forintot tesz ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium leveléből kiderül - amely a napilap birtokába került -, hogy  a 2021-es év legelején benyújtják a programok első változatát Brüsszelnek, az ezekre épülő pályázatokat pedig még a végleges jóváhagyás előtt elkezdik kiírni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik decemberi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy január elején megjelennek az első pályázatok és onnantól kezdve folyamatosan írják majd ki az újabbakat, éppen azért, hogy a koronavírus miatt bajba került gazdaságot felpörgessék.

Ez viszont azt jelenti, hogy kezdetben saját szakállára hoz majd döntéseket a kormány, azaz a magyar költségvetési forrásból fedezi a programokat, ami azzal a kockázattal is járhat, hogy a bizottság a tervek egyes elemeit nem hagyja jóvá. Ha így lesz, uniós pénzből nem lehet utólag fedezni a kifizetéseket.