Brüsszel teljesen elzárhatja a pénzcsapot - rendszerszintű gondokat látnak

A magyar uniós közbeszerzések és támogatások kifizetésekor az Európai Bizottság ellenőrzése súlyos hiányosságokat, rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel. Egyelőre közel 450 milliárd forintot követelhetnek Magyarországtól, de az sem elképzelhetetlen, hogy leállítják a források folyósítását. Az incidenst a kormány az uniós bevándorláspárti erők bosszújaként tervezi majd kommunikálni - derül ki a G7 cikkéből.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 25. kedd, 11:38
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) működését 2015 és 2017 között. A szervezet végzi az uniós pályázati eljárások irányítási ellenőrzését, nagy részben rajta múlik, hogy feltárja a visszaéléseket, szabálytalanságokat. Az uniós revízió - ahogy az korábban már kiderült - a négy fokozatú skálán, ahol a legjobb osztályzat az 1-es és a legrosszabb a 4-es, 3-asra értékelte a magyar hivatalt. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer - írja a portál.

Problémásnak találta az uniós vizsgálat azt is, hogy a vizsgált 29 közbeszerzésből 25-ben súlyos szabálytalanságokat azonosított. Köztük 6 rendszerszintűt, amelyeket a KFF nem észlelt időben. A hibák miatt 103,4 milliárd forint pénzügyi korrekciót tartanak indokoltnak, ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb uniós forrás jövőbeni kiosztását tervezik. Az ellenőrzött meglévő szerződés állomány értékének 10,6 százaléka ez.

A hibák miatt rendszerszintű korrekciót tart szükségesnek a bizottság, de ehhez meg kell állapítani, hogy a teljes uniós támogatású szerződésállományban mekkora a probléma. Három módon vizsgálhatják ezt: vagy átvilágítják az összes projektet, vagy reprezentatív mintavétellel becsülik meg a szabálytalanságokat, vagy elfogadják a 10,6 százalékos átlagot, amit már megállapítottak. Az utóbbi megoldás a legegyszerűbb - az első idő- és erőforrás igényes módszer, a másodikba mindenkinek bele kell mennie - ami azt jelentené, hogy a KFF ellenőrzésen már átesett minden eljárásra alkalmazni kellene. Az érintett szerződések eredetileg becsült összege 4500 milliárd forint volt, de még nincs kiszámítva, hogy mekkora az uniós támogatás összege, de arra kellene alkalmazni a 10 százalékot. Ez kevesebb lehet, mint 450 milliárd forint.

A G7 kiemeli cikkében, hogy a mostani euróárfolyamon az országnak járó, a teljes hét éves időszakra jutó 29,6 milliárd euró közel 5 százalékáról van szó.

De még a korrekciónál is jöhet súlyosabb csapás: az ellenőrző szerv nagyon rossz, 3-as osztályzata miatt a bizottságnak joga van a kifizetések megszakítására, illetve felfüggesztésére. Amennyiben ez bekövetkezik a leginkább érintett kettőnél (IKOP és KEHOP), akkor idén 600 millió, 2019-ben további 650 millió euró lehívása hiúsulhat meg. Ha az összes operatív program erre a sorsra jutna, akkor a nem lehívható összeg idén 2,3 milliárd (747,5 milliárd forint), jövőre további 4 milliárd euró (1300 milliárd forint) lenne.

Hogy ez mekkora érvágás lenne, az abból is látszik, hogy az államháztartási hiányt nagyon lehúzza, hogy az állam előfinanszírozza az uniós támogatásokat, idén már 1388 milliárd forint értékben tette ezt, de csak 183 milliárd forint jött be. Az egyenleg tehát 1200 milliárd forintos mínuszt mutat, derül ki a Pénzügyminisztérium havi tájékoztatóiból.

Ez tavaly sem volt másként, akkor augusztusban 291 milliárd bevételnél és 1324 milliárd kiadásnál álltak. Aztán decemberben 1015 milliárd forint uniós bevétellel zárták az évet, miközben 2555 milliárd forintot fizettek ki; azóta is csak 335 milliárd forinttal javult a tavalyi egyenleg - összesítette a kifizetéseket a portál.

A magyar kormány vélhetően vitatni fogja az uniós jelentéstervezetben szereplő állításokat. Ha a protokoll szerint előirányzott határidőkhöz a magyar és az EU-s szervek is tartják magukat, akkor 2019 tavaszára jöhet valamilyen egyezség vagy döntés. Viszont a magyar érvelésnek betehet, hogy az Európai Bizottság a magyarországi pályázati rendszer egy másik kulcsfontosságú ellenőrző szervét is ellenőrzi: a Pénzügyminisztériumon belül működő EUTAF ellenőrzése tavasszal volt. Ha ott is nagyok a gondok, akkor a helyzet rendezéséig teljes mértékben felfüggesztenék a források kifizetését.

A portál által megszervezett magyar kormányzati jelentésben arra is van javaslat, hogyan kell kommunikálni az újabb uniós csörtét: az üggyel kapcsolatban szóvivői tájékoztatót, közleményt vagy sajtótájékoztatót nem javasolnak. Egy szükséghelyzetben bevethető politikai kommunikációs üzenet lehet viszont az, hogy a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta akarják büntetni a migrációval szembe szálló magyar kormányt.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2018.09.26 07:35

" Hogy ez mekkora érvágás lenne, az abból is látszik, hogy az államháztartási hiányt nagyon lehúzza, hogy az állam előfinanszírozza az uniós támogatásokat, idén már 1388 milliárd forint értékben tette ezt, de csak 183 milliárd forint jött be. " Nem kell ferditeni. A kormány elérte, hogy Brüsszel ELÖLEGET FIZESSEN a beruházásoknál. Tehát nem a magyar költségvetés kárára adják a beruházoknak a pénzt, hanem Brüsszel utal az elnyert pályázatok alapján egy bizonyos % -ot . Ezt már megint elhallgatták, mint annyi mindent. A képviselök Brüsszelben nem hisznek már a sok mellébeszélésnek, hiszen bizonyitva van a tulárazás, tulszámlázás a többi EU-s tagállam kárára, amit Brüsszel nem fog csak ugy tolerálni és elfogadni, legyen bármi is a magyarázat. A magyar tulárazások az EU összes tagjának a megkárositása és ez nagyon nagy bün az EU-ban...Elszámoltatás utban van, legyen akármi is a magyarázat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2018.09.25 22:17

@tegnaputan: Látom már megint sikerült tökön rugni magadat!! :)))))

"A közbeszerzésekre és az uniós fejlesztési források elosztására vonatkozó szabályozás Magyarországon a legszigorúbb, a felügyeletet tovább erősíti, hogy a közbeszerzések központi ellenőrzése külső erőforrás igénybevétele helyett a jövőben elsősorban belső erőforrásból, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárságának feladata lesz."

Az Európai Bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) működését 2015 és 2017 között. Ez egy nagyon fontos szervezet, ez végzi az uniós pályázati eljárások irányítási ellenőrzését, vagyis jelentős részben rajta múlik, hogy megfelelően működjön a rendszer, illetve kiderüljön, ha valahol visszaélés történik.

A ?múltbeli ellenőrző látogatások során a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság

számos hiányosságot állapított meg a KFF által elvégzett közbeszerzési ellenőrzések tekintetében. Ezért a KFF által elvégzett, közbeszerzési eljárásokra vonatkozó irányítási ellenőrzéseket különösen kockázatosnak tekintette? ? olvasható a témába vágó, általunk megismert kormányzati dokumentumban.

Emellett a bizottság egyedi közbeszerzési eljárásokat is ellenőrzött, és a 29 közbeszerzés közül 25-ben súlyos szabálytalanságokat azonosított. Köztük 6 rendszerszintűt, amelyeket a KFF nem észlelt időben. Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, tehát ezekre ennyivel kevesebb uniós forrás kifizetését javasolja. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti.

Forrás: https://g7.hu/allam/20180925/500-milliardot-is-bukhat-magyarorszag-az-ellenorizetlenul-hagyott-unios-programok-miatt/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.09.25 20:29

Ami kimaradt a cikkből:
"Minden alapot nélkülöző valótlanság, hogy Magyarország EU-s forrásokat veszíthet. Az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítunk Brüsszelből. Az Európai Bizottsággal, ahogy eddig, most is folyamatosak az egyeztetések.

A közbeszerzésekre és az uniós fejlesztési források elosztására vonatkozó szabályozás Magyarországon a legszigorúbb, a felügyeletet tovább erősíti, hogy a közbeszerzések központi ellenőrzése külső erőforrás igénybevétele helyett a jövőben elsősorban belső erőforrásból, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárságának feladata lesz.

Minden idők legnagyobb korrupciós botránya a 4-es metróberuházás, az uniós pénzek harmadát (167 milliárd forintot) elcsalták, ellopták és a felelősség egyértelműen Gyurcsányt és a szocialistákat terheli. Az ügyben büntetőeljárás van folyamatban."
Miniszterelnökségi Sajtóiroda
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.09.25 18:38

Brüsszelben már nem tökölnek tovább...

Brexit = hardlanding
Magyarország = Akkor Viktorkám most az uniós pénzek nélkül legyen kétharmadod :)
itt is hardlanding

Migránskérdés = Szintén hardlandig a 2015 ös migránsáradat kb 5% jött vagy jön be idén az EU ba
persze nem Orbán Viktor verte vissza Őket Hunyadi kardjával, hanem a Német Török és a Libiával kötött megállapodás ..

Egyébként nem is tehetnek mást ! Ha tovább puhulnak teljesen széthullik az EU,marad a kemény kéz !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.09.25 17:40

Ami itt megy, az már nem egy sima korrupció, hanem a lopás magasiskolája.
Brüsszel ne adjon pénzt a qrmánynak, mert az sem ad a kisvállalkozóknak, csak a rokonoknak, haveroknak.
Az EU vegye el a pályáztatást a fidesz-kdnp qrmánytól, és közvetlenül ők osszák ki.
A magyar vállalkozók Brüsszelbe küldjék a pályázatot, és onnan utalják nekik a pénzt.
Az eddig érintett cégeket, személyeket pedig zárják ki a további pályázatokból.
---------------------
Mire megy a vállalkozások helyett az EU-s pénz? Például:
A leggazdagabb román üzletember szerint Orbán Viktor hatmillió euróval környékezte meg, hogy elhozza a genfi tenisztornát
https://444.hu/2018/09/23/a-leggazdagabb-roman-uzletember-szerint-orban-viktor-hatmillio-euroval-kornyekezte-meg-hogy-elhozza-a-genfi-tenisztornat
--------------------
Honnan van orbánnak 6 millió eurója Mennyi is a vagyonnyilatkozata?
Ha meg nem a sajátjából, akkor miből?
Magyarország beleegyezése nélkül kell bevezetni azEU-s ügyészséget, nagy szükség van rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html