EU: a magyar deficitcél törékeny, de tartható

Az Európai Bizottság szerdai ülésének közleménye szerint Magyarország költségvetési helyzete továbbra is ingatag, ezért az ez évi túlzott hiány kiigazításához valamennyi tervezett intézkedést hatékonyan végre kell hajtani, és ha az év folyamán túlköltekezés jelentkeznék, kiegészítő intézkedéseket kell tenni, amire a magyar kormány kötelezettséget is vállalt - adta hírül az mti.hu.
NAPI Online, 2005. július 13. szerda, 14:03
Fotó:

Az EB szerint az idei egyszeri intézkedések lejárta és a nemrégiben bejelentett adócsökkentések miatt jövőre a bevételek csökkenni fognak, a beruházási kiadások pedig várhatóan emelkednek. Ezért a jövő évi, a GDP 2,9 százalékát kitevő hiánycél elérése érdekében a brüsszeli testület szerint fontos kiigazításokra és határozott fellépésre lesz szükség, kezdve mindezt egy "óvatos" költségvetés elfogadásával. Mind az idei, 3,6 százalékos, mind a jövő évi, 2,9 százalékos hiánycélt a magyar kormány tűzte ki konvergenciaprogramjában, emlékeztetett a bizottság közleménye.

A szerdai bizottsági ajánlás, amely szerint az uniós deficitfelügyeleti eljárásban jelenleg nincs szükség további lépésekre Magyarország ügyében, ősszel kerül a miniszteri tanács elé. Francoise Le Bail, a testület szóvivője szerdai sajtóértekezletén megerősítette, hogy a bizottság hatékony és megfelelő lépéseknek tartja a magyarok által hozott intézkedéseket, de mert a helyzet törékeny, szükségesnek véli az elhatározott intézkedések hatékony végrehajtását.

Joaquín Almunia, a bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa pedig üdvözölte az idei hiánycél elérését célzó kiigazításokat, és úgy vélte, ezeket a későbbiekben is folytatni kell, mert a rendezett államháztartás mind a gazdaság, mind az állampolgárok számára fontos. A bizottsági közlemény ugyanakkor figyelmeztet, hogy ha a későbbiekben szükségesnek mutatkozna, akkor kész lesz újabb ajánlásokat tenni a magyar költségvetési éberség fokozására és a stabilitási paktum előírásainak betartásához szükséges lépések megtételére.

HOZZÁSZÓLÁSOK