Euróban is van kamatláb

A háztartások betét- és hitelkamatai csökkentek, a nem pénzügyi vállalatok folyószámlahiteleié pedig nőttek a múlt hónapban - derül ki az MNB jelentéséből.
Molnár Csaba, 2005. július 28. csütörtök, 11:11
Fotó:

Júniusban a háztartási szektornak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlábai minden instrumentum esetében csökkentek. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai szintén csökkentek, kivéve az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlábait - tette közzé a jegybank. A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek kamatlába kismértékben emelkedett, míg a forint egyéb hiteleké csökkent. E szektor éven belüli lejáratra lekötött forint betéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg a látra szóló valamint a két éven túli lejáratra lekötött forint betéteké emelkedett. Az egynapos bankközi fedezetlen forintkihelyezések átlagos kamatlába emelkedett, míg az egyhónapos lejárat esetében az átlagos kamatláb emelkedése tapasztalható.

Az MNB mostantól a háztartási és a nem pénzügyi vállalati szektorral szemben alkalmazott hitelintézeti forintkamatlábak mellett az euróhitelek és euróbetétek kamatlábait is közzéteszi. A háztartások euróhiteleinek és euróbetéteinek átlagos kamatlábai általában csökkentek. A nem pénzügyi vállalatok euróbetéteinek és egyéb hiteleinek átlagkamatlábai nem változtak, míg a folyószámlahiteleké kismértékben emelkedett. Az euró folyószámlahitelek átlagkamatlába 2005. júniusban 5,99 százalékot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 9 bázisponttal 3,87 százalékról 3,96 százalékra változott, míg átlagos hitelköltség mutatója 44 bázisponttal 6,21 százalékról 5,77 százalékra csökkent.

A háztartási szektorban a lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába 25 bázisponttal 10,17 százalékról 9,92 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 29 bázisponttal 13,15 százalékról 12,86 százalékra csökkent. A fogyasztási hitelek átlagkamatlába 64 bázisponttal a májusi 20,13 százalékról 19,50 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója 13 bázisponttal 28,71 százalékról 28,58 százalékra csökkent.
A nem pénzügyi vállalatok folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2005. júniusban 16 bázisponttal 9,05 százalékról 9,21 százalékra emelkedett, míg a folyószámlahiteleken kívüli hiteleké 9 bázisponttal 8,64 százalékról 8,55 százalékra csökkent. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott egymillió eurónak megfelelő forintösszeg alatti összegű nem folyószámla forinthitelek átlagos kamatlába 22 bázisponttal 9,76 százalékról 9,54 százalékra, az egymillió eurónak megfelelő forintösszeg felettieké pedig 10 bázisponttal 7,89 százalékról 7,80 százalékra módosult.

HOZZÁSZÓLÁSOK