Magyarország mellett többek között Olaszországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Boszniában is arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek óvatosak, maradjanak zárt térben és kerüljék a hosszú utakat - írja a 444.hu a Guardianre és a Reutersre hivatkozva.

Csütörtökön a legmelegebb Spanyolországban, Cordobában és Cataniában, Szicíliában volt (42 fok), szerdán pedig a horvátországi Splitben is ilyen meleg volt.

A hőhullám jövő szerdáig tarthat, a csúcsot pedig hétvégén érheti el: Olaszországban és a Balkánon 46 foknál is melegebb lehet.

Athén a rekorder

Az európai rekordot Athén tartja egy 1977-ben mért 48 fokkal. A legutóbbi, 2003-as nagy hőhullámnak összesen 20 ezer halálos áldozata volt Európában, az volt a legmelegebb nyár 1540 óta.

Az extrém meleg az erős szelekkel együtt súlyos erdőtüzeket is okoz. Idén nyáron már hatvanan haltak meg erdőtüzekben Portugáliában, és súlyos károkat okoztak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban. Pénteken 75 helyen riasztották erdőtűzhöz a tűzoltókat Albániában, de sok eset volt a Balkán többi részén is.

A hőhullám Olaszországban eurómilliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak, 11 régióban van vízhiány.

Meddig kell még kibírni?

Magyarországon az előrejelzés szerint az északnyugati megyékben már szombatra pár fokot mérséklődik a hőség. Az ország legnagyobb részén viszont folytatódik a túlnyomóan napos, csapadékmentes idő. Ugyanakkor az az Alpokalján és az északi határsávban néhol futó zápor, estétől az északnyugati tájakon zivatar is előfordulhat.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18-24 fok között várható, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 31-38 fok között alakul az északnyugati megyékben az alacsonyabb, az Alföld délkeleti részein a magasabb értékekkel.

A tartós kánikula miatt vasárnap éjfélig hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

(Fotó: MTI/EPA/Maurizio Degl'Innocenti)