Európa éllovasa lett Magyarország - Londonnal egy lapon Budapest

Európai összesítés szerint a filmipar Magyarországon járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez. A hazánkban 2010-2014-ben filmgyártásra fordított költések elérték a GDP 0,15 százalékát, az egyéb ágazatokra gyakorolt hatást is figyelembe véve a GDP 0,2 százalékát - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.
Napi.hu, 2015. március 2. hétfő, 13:21
Fotó: Napi.hu

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég közzétett felmérése szerint 2010 és 2014 között a Magyarországon filmgyártásra fordított költések elérték a GDP 0,15 százalékát. Ez az arány az európai átlag két és félszerese, Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez - írja közleményében a Filmalap.

Magyarország filmgyártási költésének 80 százaléka a külföldi, nagyrészt amerikai, kisebb részt európai produkcióknak köszönhető. A filmgyártási szektor növekedése munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, és egyre népszerűbb turisztikai célponttá teszi az országot. Amennyiben a filmgyártásnak az egyéb ágazatokra gyakorolt hatását is figyelembe vesszük, akkor a GDP 0,2 százalékát is eléri a teljes szektor volumene. Ez már jelentős tényező lehet a gazdasági növekedés szempontjából.

 

Az Európai Audiovizuális Obszervatóriumot 1992-ben hozták létre, hogy összegyűjtse az információkat Európa audiovizuális iparáról. Jelenleg 40 tagállam és az Európai Bizottság a tagja, az Európa Tanácson belül működik.

A külföldi filmek elsősorban a 25 százalékos közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra miatt jönnek Magyarországra - véli a Filmalap. Szintén vonzóerőt jelentenek a külső helyszínek, hiszen például Budapest épületei, utcái, portáljai kis átalakítással más városokat, más korokat idézhetnek meg. Európában ma London után Budapest a legfontosabb forgatási helyszín.

Mivel a tanulmány még 2014-ben készült, a 25 százalékos támogatás bevezetése előtt (a kedvezmény korábban 20 százalék volt), várható, hogy idén és jövőre ez a növekedés tovább folytatódik.

A nemzetközi stábok adják egymásnak a kilincset

Magyarországon forgatta nemrég Pernilla August (Peremvidéken, Az utolsó mondat) svéd rendezőnő Serius Game című mozifilmjét, mely Hjalmar Söderberg nagysikerű regényének mozgóképes adaptációja, és Jonathan Mostow (Terminátor 3) amerikai rendező a Hunter's Prayer című akcióthrillerét az Avatar sztárja, Sam Worthington főszereplésével.

A hétvégén ért véget a Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin és Yolande Moreau főszereplésével készülő Egy vezér gyermekkora című európai koprodukció magyarországi forgatása, a film Brady Corbet sztárszínész (Lavina, Melankólia) filmrendezői bemutatkozása lesz.

Hazánkban készül Alan Ball (Sírhant művek, True Blood) producer irányításával és Elton John közreműködésével a Virtuoso, az HBO legújabb sorozatának pilot része, továbbá az SAS: Red Notice című akcióthriller Luke Evans Hobbit-sztár főszereplésével Nick Love (Sweeney - A törvény ereje) rendezésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.02 14:51

...szeretik a fasizmust a filmesek ..hahaha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mfj, 2015.03.02 14:11

@666ORDOG666: Kedves őr dög, ez jó hír, de kérdés, hogy dübörög-e annyira, hogy pótolja amit visz az adófizetők pénzéből való osztogatás andynek és társainak, vagy éppen amennyi kiesik az újraosztott, adómenets kaszinózással...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2015.03.02 14:01

Már a magyar filmipar is dübörög?
Ezt sem fogják elhinni a liberális demagógok!
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html