Mint általában a statisztika, a népszámlálás a társadalmi önismeret nagyon fontos része - fogalmazott Németh Zsolt, a KSH népszámlálásért felelős elnökhelyettese a statisztikai hivatal sajtótájékoztatóján. 201. október elsején nulla órakor 9 981 865 fő volt - mondta Németh Zsolt, a KSH népszámlálásért felelős elnökhelyettese. A népességszám 2,1 százalékkal 216 450 fővel csökkent 2001-es népszámlálás óta. A természetes fogyás 387 ezer fő volt, amit fékezett a bevándolás 171 ezres növekedése.

A magyar népesség 1981-ben érte el népessége csúcsát, azóta monoton csökkenés figyelhető meg - ez a leghosszabb csökkenő trend Európában. A mostani 9,98 milliós népesség a 1960-as szintnek felel meg. Az ország központi régiójában és Győr-Sopronban nőtt a népesség, minden más területen kevesebben laknak mint tíz évvel ezelőtt - mondta Németh Zsolt. Így népsűrűségi adatok is változtak a legalacsonyabb népsűrűségű megye továbbra is Somogy.

Változik a nemek aránya

Az össznépességből a nők aránya 52, a férfiaké 48 százalék. A KSH adatiból kiderül, hogy folytatódott az a trend, amelynek során a társadalomban az arány a nők felé tolódik el. Csongrádban, Baranyában, Hevesben és Zalában a legszembetűnőbb hölgyek arányának növekedése.

A lakásállomány az évtized eleji boomnak köszönhetően folyamatosan növekedett és elérte 4 millió 383 ezret, ami 318 ezerrel több mint 2001-ben. Az ország lakásállományának zömét a 80 négyzetméter alatti lakások adják - az előzetes adatok szerint -, a legtöbb kis alapterületű lakás a fővárosban található.

Csak májusban kezdődik a kérdőívek feldolgozása

Az adatok földolgozása több éves folyamat - ám az adatigény miatt előzetes adatokat is közöl a KSH. Ezeket nem a kérdőívek földolgozása, hanem a népszámlálás során nyert információk alapján állították össze, a címjegyzékből nyert információkból állították elő. A kérdőívek ellenőrzése most folyik, feldolgozásuk csak májusban kezdődik. Ezt követően kerülnek be az adatbázisba az internetes válaszok és így végül összeáll a népszámlálás adatbázisa.

Tavaly októberben 4,5 millió háztartás körében végezte el a mintegy 40 ezer számlálóbiztos. Az adatok - elvileg - a 2011. október elsejei állapotokat tükrözik. A legtöbben, a lakosság kétharmada, vette igénybe a számlálóbiztosokat , az internetes  válaszadást a lakosság 19 százaléka, míg a papír alapú önkitöltést 16 százalék választotta. Budapesten a lakosság majdnem egyharmada az interneten töltötte ki a kérdőíveket, de voltak olyan megyék - például Somogy - ahol az elektronikus kitöltők aránya nem érte el a válaszadók tíz százalékát - mondta Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője.

A Föld 7 milliárd lakosából 6-ot már összeírtak

Ez volt a 15. népszámlálás Magyarországon, a következő 2021-ben lesz esedékes. A tavalyi volt az első olyan népszámlálás, amelyet EU-tagként hajtottak végre - ezért már uniós szabályokat is figyelembe kellet venni és így nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatok keletkeztek - mondta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az elmúlt hónapokban 180 országban volt népszámlálás, mintegy 47-ben most folyik és a világ alig 6-7 országában nem kerül most sor erre. A népszámlálásokat az ENSZ koordinálta. Az eddigi népszámlálásokon a Föld 7 milliárd lakosából hat milliárdot összeírtak.