Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A müncheni székhelyű Bruckmann Verlag, amely a Duna menti biciklis útról már több könyvet is kiadott, 2012. július végén jelentette meg újabb kerékpáros könyvét "Die schönsten Radtouren in Europa" címmel. A kötet Európa 20 legszebb kerékpáros útját mutatja be, egy-egy túrát 6-8 oldalban leírva; mivel a 20 kiválasztott út közé a Balaton is bekerült, így a szerző, Thorsten Brönner 2011 őszén az MT Zrt. meghívására a régióba látogatott, hogy személyesen is bejárja az útvonalat. Kerékpárjával 8 napig a magyar tenger északi partján kirándult, s 6 oldalas írásában kedvcsinálóan számol be élményeiről.

A kerékpáros turizmus évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend Németországban, ezért az MT Zrt. németországi képviselete évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy különböző csatornákon - online megjelenés, sajtóutak szervezése kerékpáros tematikában, egyéni kerékpáros újságírók meghívása, kerékpáros rendezvényeken való részvétel - minél többen értesüljenek a magyarországi kerékpáros lehetőségekről. Az Általános Német Kerékpáros Klub (ADFC) felmérése szerint ugyanis 2009-ben a lakosság 49 százaléka, azaz több mint 40 millió fő vett már részt egynapos biciklis kiránduláson (2007: 35 millió), 6 százalék, azaz mintegy 5 millió fő pedig 5 napnál hosszabb kerékpáros üdülésen. A kerékpáros turisták napi költése átlagosan 60 euró/fő körül alakul. Egy konkrét példát mutatva, a németek legkedveltebb hazai útvonalát, az Elba menti kerékpáros utat 2010-ben 145 000 biciklis látogatta meg, akik átlagban 9 napot maradtak, s naponta fejenként átlagosan 60,27 eurót költöttek, ezzel összesen 76 millió euró bevételt biztosítva a régió számára.

A fenti számok ismeretében nem meglepő, hogy Németországban egyre több a minősített kerékpáros útvonal, és a kerékpáros szálláshelyek is gomba módra szaporodnak. Míg 1995-ben 216, addig 2010 márciusában már 5007 "Bett&Bike" biciklis szálláshely várja a vendégeket Németország-szerte. A hazai kerékpáros utak mellett azonban sok német biciklis választ más országokat is úti célul. A legnépszerűbb külföldi kerékpáros út évek óta a Duna menti biciklis út ausztriai szakasza, amit a Via Claudia Augusta és az Etsch kerékpáros út követ. Ami pedig a biciklis kirándulások tervezését illeti, a leggyakrabban használt információforrások az internet, (70 százalék), a kerékpáros útikönyvek (68 százalék), a kerékpáros kiadványok (54 százalék), a biciklis újságok (47 százalék) és a személyes ajánlás (25 százalék).