Európa nem "egy szupermarket": mit gondol erről Merkel? (videó)

A brüsszeli európai uniós csúcson Orbán Viktor után a német kancellár is megkapta a kérdést újságíróktól, hogy mit gondol a francia elnök Kelet-Európáról szóló kijelentéséről, miszerint tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus értékeket.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 22. csütörtök, 20:04
Fotó: MTI/EPA

Emmanuel Macron francia elnök szerdán egy interjúban kijelentette:

"A kelet-közép-európai és kisebb államoknak is tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus értékeket és nem tekinthetnek úgy Európára, mint "egy szupermarketre."

Macron kijelentéséről a csütörtökön kezdődött EU-csúcson, a tárgyalások első szakaszának lezárulta után - amelyen az uniós kormány- és államfők az unió védelmi dimenziójának megerősítéséről állapodtak meg - tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel német kancellár véleményét is megkérdezték. (A videón a kérdés 11:21-nél hangzik el.)

A német kancellár arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a kelet-európai tagállamok csak felveszik a pénzt, de nem támogatják az uniós közös értékeket, azt mondta: egyetért a francia elnökkel abban az értelemben, hogy ez egy közös értékeken alapuló közösség, amelyet a szerződések is kimondanak. Van arra lehetőség, hogy ezek teljesítését kérjék, az Európai Bizottság is pont ezt csinálja.

Ha a bizottság úgy érzi, hogy a jogállamiságot meg kell követelni, akkor mi azt támogatni fogjuk - jelentette ki a kancellár.

Merkel ugyanakkor jó dolognak tartja, hogy Macron ezt ismételten hangsúlyozta, mert ez is azt mutatja, hogy a francia és a német kormány ebben az ügyben egyet ért, illetve, hogy van lehetőség arra, a nehézségeket megbeszéljék egymással. Ebben a bizottságnak is nagyon fontos szerepe van a szerződések szerint - tette hozzá.

A kancellár azonban úgy vélte, hogy a mostani EU-csúcs nem a megfelelő alkalom erre, de folyamatos párbeszédet kell folytatni és véleménye szerint nagyon fontos, hogy ezt a párbeszédet elkezdjék, "ha valaki nem elégedett bizonyos fejleményekkel".

Orbánt is megkérdezték

Macron fenti kijelentéséről Orbán Viktor miniszterelnököt is megkérdezték az uniós csúcs előtt. Erre az újságírói kérdésre válaszolva azt mondta:

Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. (...) Nyilván a belépője nem túl biztató, mert tegnap azt gondolta, hogy a barátságnak az a legjobb formája, hogy belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de szerintem majd ő is kiismeri itt magát.

Orbán Viktor nyilatkozatát videón itt nézheti meg.

A kép forrása: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.06.23 09:30

Amikor az NDK-t integrálta az NSZK nagyon sok pénzbe került, de az csak egy 17 milliós ország volt, ha a sok szegényt hasonlóan integrálná, nincs az a pénz, még a régi déliek sincsenek rendben, sőt zuhannak, ez egy ilyen szövetség, helyette lehet szerbia vagy ukrajna példáját követni, akik tíz ujjukat megnyalnák, ha a mi sorsunkban osztozhatnának, multistol, piacostól stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.22 23:51

Magyarországon harminc éve azzal etetik az embereket, hogy majd jobb lesz. Hol, a sírban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.22 23:49

Ha közös értékeken alapuló szövetség, akkor hol vannak a közös értékek, amikor a munkanélküli segélyről, özvegyi nyugdíjról és fizetésekről beszélünk? Még közös nevezőn sem lehet említeni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.06.22 23:19

@troll: Azt csak a buta nyugatiak gondolják, hogy óriási hiba volt a csóró keleti államokat felvenni. Akik a multicégeiknél dolgoznak, más a véleményük: hatalmas új piacokat kaptak, ahol kedvükre kaszálhatnak.

"magyarország évi átlag 800 millió eurot fizet be, miközben közel évi 6 milliárd eurót kap brüsszeltől" Ha ez igaz, még mindig több ennél az 5,2 milliárd különbségnél, amit a nagy nyugati cégek profit formájában kivisznek az országból. Utóbbira persze nincsenek pontos adatok, csak találgathatunk, mekkora összegről van szó. Nagyon nagyról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.06.22 22:59

"Európa nem "egy szupermarket""

És ezt tudatosította magában a Birodalmi vezetés is? Nem hiszem, hiszen a KKE-nek csak kötelezettségei vannak, "vásárolni", "válogatni" nem tudnak ellentétben a német-francia tengely által képviselt iggggen-igggggen demokratikus, az ejrópai "értékekre" oly büszke vezéreivel.
Az azért eléggé érdekes, hogy azz "európai értékek" - bármit jelentsen is a bűvös, mágikus szókapcsolat - a vezérek felfogásában felrúgható, nem megváltoztathatatlan "értékek", csak akkor megváltoztathatatlanok, ha a gyarmatok - értsd: KKE országok - érdekei kívánnák a változtatást.

Lássuk csak, miket is lehet kihámozni uraink elszólásaiból, mik is azok az ejrópai értékek?
- a munkaerő és a polgárok szabad mozgása(?) - nem valószínű, mert láthattuk, hogy nem így van, az EU urai a külső határok helyett a belső határokat védik, ki tudja milyen megfontolásból

- a szolgáltatások szabad áramlása(?) - nem valószínű, mert az EU urai engedik a "magországok" protekcionista gazdaságpolitikáját, ellenben a KKE-nek megtiltják a protekcionizmus kísérletét is

- szolidaritás(?) - nem valószínű, mert láthattuk a görög válság kapcsán, hogy az EU urai egy cseppet sem szolidárisak - az IMF könyörgése ellenére sem, pedig az IMF is liberálbolsevik intézmény - a görögökkel

- Véleményszabadság(?) - nem valószínű, mert éppen a cenzúra bevezetését készítették elő teljes egyetértésben

Akkor mik is az "ejrópai értékek"?

Az, amit uraink annak neveznek!

No, megértük, elértük a liberálbolsevik szép "új" világot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html