Emmanuel Macron francia elnök szerdán egy interjúban kijelentette:

"A kelet-közép-európai és kisebb államoknak is tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus értékeket és nem tekinthetnek úgy Európára, mint "egy szupermarketre."

Macron kijelentéséről a csütörtökön kezdődött EU-csúcson, a tárgyalások első szakaszának lezárulta után - amelyen az uniós kormány- és államfők az unió védelmi dimenziójának megerősítéséről állapodtak meg - tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel német kancellár véleményét is megkérdezték. (A videón a kérdés 11:21-nél hangzik el.)

A német kancellár arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a kelet-európai tagállamok csak felveszik a pénzt, de nem támogatják az uniós közös értékeket, azt mondta: egyetért a francia elnökkel abban az értelemben, hogy ez egy közös értékeken alapuló közösség, amelyet a szerződések is kimondanak. Van arra lehetőség, hogy ezek teljesítését kérjék, az Európai Bizottság is pont ezt csinálja.

Ha a bizottság úgy érzi, hogy a jogállamiságot meg kell követelni, akkor mi azt támogatni fogjuk - jelentette ki a kancellár.

Merkel ugyanakkor jó dolognak tartja, hogy Macron ezt ismételten hangsúlyozta, mert ez is azt mutatja, hogy a francia és a német kormány ebben az ügyben egyet ért, illetve, hogy van lehetőség arra, a nehézségeket megbeszéljék egymással. Ebben a bizottságnak is nagyon fontos szerepe van a szerződések szerint - tette hozzá.

A kancellár azonban úgy vélte, hogy a mostani EU-csúcs nem a megfelelő alkalom erre, de folyamatos párbeszédet kell folytatni és véleménye szerint nagyon fontos, hogy ezt a párbeszédet elkezdjék, "ha valaki nem elégedett bizonyos fejleményekkel".

Orbánt is megkérdezték

Macron fenti kijelentéséről Orbán Viktor miniszterelnököt is megkérdezték az uniós csúcs előtt. Erre az újságírói kérdésre válaszolva azt mondta:

Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. (...) Nyilván a belépője nem túl biztató, mert tegnap azt gondolta, hogy a barátságnak az a legjobb formája, hogy belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de szerintem majd ő is kiismeri itt magát.

Orbán Viktor nyilatkozatát videón itt nézheti meg.

A kép forrása: MTI/EPA/Stephanie Lecocq