A friss bejelentés szerint az Európai Törvényszék a T-505/18. számú, Magyarország kontra Európai Bizottság ügyben szerdán hozott ítéletével elutasította Magyarország keresetét a bizottság határozatával szemben.

A szóban forgó döntésében a testület az uniós mezőgazdasági támogatások nyújtásával összefüggésben pénzügyi korrekcióval élt Magyarországgal szemben, és elrendelte a Magyarország által a 2011 és 2016 között az úgynevezett minősített termelői csoportoknak adott pénzügyi támogatás az uniós finanszírozásból való kizárását. Az uniós támogatásból így kizárt összeg nagysága csaknem 28,1 millió euró (mintegy 9.5 milliárd forint) volt.

Mi az a termelői csoport?

A termelői csoport az azonos termék vagy termékcsoport szerint szerveződő termelők olyan együttműködése, amelyben piaci pozícióik megerősítése érdekében, az általuk önállóan végzett mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási alaptevékenységükhöz illeszkedő tevékenységre önkéntesen társulnak. A termelői csoportok létrehozását az EU a Közös Agárpolitika keretében támogatja.

Magyarország a termelői csoportként való elismerés lehetőségét biztosította azon szervezetek számára is (úgynevezett minősített termelői csoportok), amelyek egy más szervezettel való egyesüléssel, taglétszámbővüléssel vagy az értékesítési volumen növelésével a termelői szerveződés egy magasabb szintjére lépnek, még akkor is, ha e magasabb szintű elismerést korábban már termelői csoportként elismert és ilyenként támogatott szervezetek nyerik el.

Brüsszel szerint azonban ez utóbbi, a már támogatott termelői csoportok átalakulását ösztönző gyakorlat szembemegy a termelői csoportoknál az uniós jog által támasztott azon követelménnyel, amely a támogatás nyújtásának időtartamát az ilyen csoportként való elismerést követő öt évben maximalizálja.

A bizottság emiatt pénzügyi korrekcióval élt Magyarországgal szemben, majd ezt határozatot támadta meg Budapest az Európai Törvényszéken.