A magyar kormány a saját szabályait sem tartja be

Az Európai Bizottság egy aktualizált dokumentumában szigorúbb középtávú hiánycélt szabott, amihez a magyar kormánynak jelentős kiigazítást kellene végrehajtania, ha szeretné tartani magát az uniós jogszabályoz. A dolog pikantériája, hogy ha nem igazodik az uniós szabályhoz, akkor a saját maga által alkotott törvényt is megszegi.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 15. hétfő, 13:30
Fotó: Pixabay

Az EU költségvetési szabályrendszerének fontos dokumentumát frissítették a múlt héten. A stabilitási és növekedési paktum (SGP) lényeges pontjait magyarázó technikai dokumentumot hozták nyilvánosságra Brüsszelben. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy három év elteltével aktualizálták a középtávú hiánycélra vonatkozó minimumértékeket (módosítottak a módszertanon is), ennek megfelelően Magyarországra vonatkozó adat is változott - írja a Portfolio.hu.

Ennek értelmében Magyarország esetében az új 2020-2022 közötti időszakra a középtávú költségvetési hiánycél (MTO) a GDP 1 százalékában lett meghatározva, ami még szigorúbb pályát írna elő a magyar költségvetés számára, ugyanis a 2017-2019-es időszakra 1,5 százalékos középtávú hiánycél volt érvényben.

Magyarország egyébként ennek a követelménynek már egy jó ideje nem felel meg, az Európai Bizottság már közel egy éve figyelmeztette is a magyar kormányt emiatt. Ezzel elindult egy újfajta uniós költségvetési eljárás Magyarországgal szemben (Significant Deviation Procedure), melynek keretében az Európai Unió Tanácsa ajánlásokat fogalmazott meg a kormány számára, novemberben az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar kormány nem tett megfelelő lépéseket a szabály betartása érdekében, amit a Tanács decemberben megerősített és közölték, hogy ezért pótlólagos lépéseket várnak.

Ez nem edp
A jelentős eltérésre vonatkozó eljárás (Significant Deviation Procedure) nem összekeverendő - a már Magyarország által is megtapasztalt - túlzottdeficit-eljárásokkal (edp). Ezek az új típusú szabályok és eljárások leegyszerűsítve az egyensúlytalansági kockázatok előrejelzését szolgálják, hogy szükség esetén automatikus figyelmeztetést küldjenek az ország illetékes döntéshozói számára.

A Portfolio.hu szerint ez az új MTO minimumérték meg fog jelenni a kormány április végén megjelenő konvergenciaprogramjában, mint olyan szint, amit az Európai Bizottság elvár. Ez lényegében a strukturális költségvetési egyenleg javítását jelenti, ami azt is jelenti, hogy a kormánynak a most készülő, és május végén benyújtandó 2020-as költségvetésben több száz milliárd forint értékben kellene tartós kiigazítást (adóemelés, kiadáscsökkentés) végrehajtania - mutat rá a pénzügyi portál.

A Pénzügyminisztériumot is megkereste a portál, ám a tárca eddig nem kommentálta a fejleményt.

Az Európai Bizottság legutóbbi prognózisában azzal számolt, hogy a 2017-es 3,4 százalékos hiány 2018-ban 3,8 százalékra romlik. A magyar kormány ehhez képest lényegesen más számokat közölt a strukturális egyenlegre a legutóbbi konvergencia programjában (tavaly tavasszal), de abból is látszik, hogy idén messze lehetünk az elvárt 1 százalékos strukturális hiánycéltól.

A pénzügyi portál megjegyzi, hogy az MTO-szabályt nemcsak az uniós szabályok miatt kellene a magyar kormánynak teljesítenie, de a saját maga által alkotott Stabilitási törvény szerint is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.16 07:45

Ez a kormány valódi keresztény, ha még sokáig szennyezeik a környezetet kikeresztelkedem. ".......... a ProstiSrácok aljadékok gyülekezete, Pilhál Tamás pedig egy tapló. És akkor tételezzük föl, hogy ennek a Pilhál Tamásnak van anyja. "
Persze, hogy van, mindegyiknek, most már kíváncsi vagyok a kuszaszemű Mária koszos alsóneműjáre, meg förtelmes Zsóti gatyára hátul, az***s-e!
Ocsmánynál is ocsmányabbak a fideszesek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.15 17:35

"A magyar kormány a saját szabályait sem tartja be"
Például, ez is a diktatúra egyértelmű jele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html