Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 54 milliárd forintos magyar keretprogramot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalatokat hivatott támogatni. A bizottság az intézkedést az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá - áll a testület közleményében.

A támogatás közvetlen támogatás formájában valósul meg egyes, már létező támogatási programok keretében, és a munkahelyek megőrzését vagy új munkahelyek létrehozását szolgáló beruházásokat hivatott fedezni. Az intézkedés célja a koronavírus-válság által sújtott vállalatok támogatása likviditási gondjainak megoldásában.

A bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel.

A támogatás összege az elsődleges mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások esetében nem haladja meg a 100 ezer eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében a 120 ezer eurót, a többi ágazatban tevékeny vállalkozások esetében pedig a 800 ezer eurót, és a támogatást Magyarország legfeljebb az idei év végéig nyújtja az érintetteknek.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.