Európai keretből is jutott Zuschlagéknak

Az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 nevű programjának magyarországi szervezetétől több mint 20 millió forint jutott azoknak a szervezeteknek, melyek Zuschlag-ügyben az ügyészség látókörébe kerültek - tudta meg a Népszabadság.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 08:15
Fotó:

Az EU tagállamai a programot a 15-25 éves korosztály számára hozták létre, hogy a "fiatalokat egymás jobb megismerésére, kölcsönös elfogadására neveljék". Számos projektre lehetett pályázni: csoportos cserére, külföldi önkéntes szolgálatra, tanulmányutakra, továbbképzésre. A pályázatokat az ifjúsági tárca háttérintézményénél, a Mobilitásnál értékelték, a 2002-es kormányváltás után egy civil delegáltakból álló tanács bevonásával.

A végső döntést az ifjúsági tárcát vezető miniszter hozta: a program 2000-es indulásától tehát Deutsch Tamás, majd 2002-2003-ben Jánosi György, 2003-2004-ben Gyurcsány Ferenc, 2004-2006-ban pedig Göncz Kinga. Szalay Ferenc fideszes országgyűlési képviselő másfél éve már feltételezte, hogy a Zuschlag-hálózat uniós pénzekre is "ráhajtott". A politikus Göncz Kinga akkori minisztertől három forrásra kérdezett rá: az ifjúsági tárcától, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramról, valamint az Ifjúság 2000-2006 programból nyert pályázatokra. Göncz válaszlevele szerint összesen 28 millió forintot kaptak - ebből 20 millió forintot uniós pénzből - a Szalay érdeklődését felkeltő szervezetek.

A Zuschlag-ügyben jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferenc vezette Hoppá egyesület 7,8 millió forinthoz jutott - ebből egymillió forint uniós forrás -, a pénzt a szaktárca jórészt egyedi támogatásként ítélte oda. A legtöbb az Y-Generáció Egyesületnek jutott, összesen 10, 4 millió forint, melyből 7 millió származott az Ifjúság 2000-2006 forrásaiból. Az egyesület vezetője Kullai Tamás szocialista politikus, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja. Szintén az Ifjúság 2000-2006 program egyik nyertese volt több mint 6 millió forint erejéig a Biztos Pont Egyesület, mely hazai forrásból még 2,5 millió forinthoz jutott. Az egyesület elnöke Marsovszky Balázs volt, a Fiatal Baloldal volt budapesti elnöke, aki a Zuschlag-ügyben jelenleg szintén gyanúsított.

Az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítványnak 3 millió forintnyi uniós, és 5,5 millió forintnyi hazai forrás ment, az alapítvány kuratóriumi elnöke maga Zuschlag János volt, akit Vámosi Zsolt, majd Őri András követett a poszton, valamennyien gyanúsítottak a Zuschlag-ügyben. A Fiatal Városért Egyesület - Göncz levele szerint - 2001-ben 270 ezer forintot nyert, ám a Népszabadság úgy tudja, a Mobilitás adatbázisában ebben az évben egy 700 ezer, illetve egy 800 ezer forintos sikeres pályázatuk szerepel. Az egyesület dokumentumait a Zuschlag-ügyben nyomozó a kecskeméti ügyészség lefoglalta. A szocialista politikus körül kipattant botrány lényege, hogy a különböző hozzá köthető szervezetek csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tízmillió forintnyi állami támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK