Európai kis tigris Magyarország? Üvölteni már tud

Ha csak a gazdaságot nézzük - zárójelbe téve a politikát -, akkor nem megalapozatlan a kelet-közép-európai kormányok melldöngetése a régió jó teljesítményével kapcsolatban. Ennek alapján nagyobb beleszólást követelnek az EU ügyeibe, amihez azonban a nyugati tagállamoknak is lesz egy-két szavuk.
Komócsin Sándor, 2018. január 24. szerda, 12:07
Fotó: Reuters

Ezeket a kelet-közép-európai országokat úgy tartják nyilván Brüsszelben, mint amelyektől nem idegen a demokrácia és a jog uralmának rombolása, ám ha gazdasági teljesítményüket nézzük, akkor az EU sztárjai között találjuk őket - kezdi összefoglalóját az amerikai Politico európai kiadása. Románia például 6,4 százalékos tempóval az EU leggyorsabban növekvő gazdasága volt 2017-ben.

Csehország, Lengyelország és Magyarország GDP-je szintén gyorsabban bővül, mint a nyugat-európai országok bruttó hazai terméke és a munkanélküliség igen alacsony ezekben az országokban. Abból a 12 államból, amelyek gazdasága a várakozások szerint legalább három százalékkal fog bővülni 2018-ban, kilenc a volt-szocialista tömb része - derül ki az Európai Bizottság adataiból.

Minden szép

Aki néhány év kihagyással tér vissza a régió országaiba, felújított épületeket, új autópályákat és hasonló szépségeket láthat bizonyítékául annak, hogy dől a külföldi befektetés a térségbe. Eközben az alacsony munkanélküliség miatt erős a fogyasztói bizalom, s ennek köszönhetően a belső kereslet. Az EU kohéziós alapjaiból szépen folyik a pénz Kelet-Közép-Európába - állítják a cikkben.

Egyes országokban, például Lengyelországban és Magyarországon a kivándorlás miatt munkaerőhiány alakult ki. Az előbbi országban főként Ukrajnából importált vendégmunkásokkal próbálják orvosolni a problémát.


Az erős gazdasági teljesítmény arra ösztönzi a régió politikusait, hogy nagyobb beleszólást követeljenek országaiknak az EU ügyeibe. A 2004-es EU-csatlakozást követő tíz év a gazdasági fejlődés időszaka volt, a következő évtized arról szól majd, hogy a régió országai egyre aktívabbak lesznek az EU-ban - mondta Teodor Melescanu román külügyminiszter a Politicónak. Lengyelország helyzetét az EU-ban egyértelműen befolyásolja gazdasági sikere - csatlakozik hozzá Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Orbán Viktor is megszólalt

Természetesen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke sem maradhat ki ebből a kórusból. A hetekben arra hívta fel európai kollégái figyelmét, hogy a régió többel járult hozzá az EU erősítéséhez, mint az bárki gondolta volna 2004-ben. Ez az unió leggyorsabban növekvő része, amely nélkül nem beszélhetnénk érezhető bővülésről Európában. Ezért az unió jövőjével kapcsolatos vitában ennek megfelelő szerepre tartanak igényt a térség államai. (Neki némileg ellentmondva, Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség államtitkára arról beszélt, hogy uniós források nélkül még gyenge a magyar gazdaság).

Persze van azért itt egy "Hátrább az agarakkal" tényező is. A kelet-közép-európai régió országai továbbra is szerény részét adják az EU teljes GDP-jének. Berlin és Párizs azt is a budapesti és a varsói vezetés orra alá dörgöli, hogy országaik gazdaságát az eurózóna, főként Németország fellendülése húzza magával.

Rövid távon gyorsan nő a GDP, ezért mindenki boldog, ám a tempó fenntarthatóságával kapcsolatban van ok az aggodalomra - véli Ionut Dumitru, a romániai költségvetési tanács elnöke. Szerinte hiányoznak a befektetések, amelyek megalapoznák a jövőt.

Baj lesz

Budapest, Bukarest és Varsó szépen szórja a pénzt a szavazók körében népszerű intézkedésekre, de ezek lyukat üthetnek büdzséjükön. A lengyel kormány leszállította a nyugdíjkorhatárt és extra családi pótlékot vezetett be (500+ néven). Magyarországon a vásárlási utalványt adtak pulykapénzként a nyugdíjasoknak, növelték a családtámogatást és lakásvásárlási támogatást vezettek be. Míg Romániában két számjegyű béremelést kaptak a közalkalmazottak.

Eközben az infrastrukturális és egyéb fejlesztésekben továbbra is főként az EU kohéziós alapjaira támaszkodnak. Lengyelországban közpénzből finanszírozott beruházások fele érkezett ebből a forrásból 2014 és 2017 között. Románia esetén 60 százalék ez az arány. Miközben az átlagmagyarnak naponta 0,31 eurójában kerül országa EU-tagsága, a strukturális alapokból több mint háromszor ennyit, 0,99 eurót kap.

No problem(?)

A régió gazdasági sikerein felbuzdulva sok helyi politikus úgy látja, nem is olyan fontos az uniós pénz. Míg a múltban az egy főre eső GDP növelését segítették az EU-támogatások, addig a jövőben főként arra fogunk figyelni, milyen konkrét célokra költsük a pénzt - mondja a lengyel külügyminiszter-helyettes. A klímaváltozás elleni fellépés, a környezetvédelem és a szociális biztonság kerülhet előtérbe.

A magyar kormány úgy látja, hogy az ország gazdasági sikere főként az adócsökkentéseknek és a növekvő béreknek köszönhető. Egy neve elhallgatását kérő magyar tisztviselő szerint az elmúlt években a folyamatos gazdasági növekedést nem veszélyeztette, hogy az uniós források hullámokban érkeztek az országba. (A tempóját azért alaposan megrángatta - a szerk.)

Orbán Viktor nemrégiben arról beszélt, hogy 2030-ban az EU legnagyobb befizető térsége a visegrádi országcsoport lesz. Azt is világossá tette ugyanakkor, hogy ha az EU nem segíti a térség infrastruktúrájának felzárkóztatását a nyugati szintre, akkor más pártfogót fognak keresni Kína személyében.

A fotó forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.01.25 08:43

a kormanynak az a baja a szamokkal, hogy ossze lehet hasonlitani oket. most pl az latszik, hogy szlovakia es lengyelorszag is gyorsabban novexik. ha ehhez hozzatesszuk, hogy az amugy is magasabb szintrol nonek nagyobb aranyban, mar meg is kaptuk a kormany mukodesenek a besorolasat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2018.01.24 18:23

Most, hogy a neoliberót bíráló tekintélyes közgizdák kitűzték a LSE kapujára 33 vitapontjukat, valamint Piketty is arról írt, hogy a kelet-európai országok kevesebb pénzt kapnak az EU-tól, mint amennyi profit kiáramlik a pénzadókhoz, ezért nem kóser az EU érvelése, nem túl szerencsés eme cikk hangvétele, Tisztelt Komócsin Úr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.24 16:57

@tlg01:
Istállómester az neki való beosztás a lóistálló, ahova a kormány van bekötve szedheti a potyadékot, most is azt csinálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.24 16:56

@Fricibacsi2: "Tömeges munkanélküliséget meg felváltotta a tömeges munkaerő hiány annyira hasít a gazdaság"

Nem, annyira hasít a gazdaság hogy a rabszolgák tömegesen menekülnek. Ebből a mutyiországból, Európa Bangladeséből. És még ukránok se jönnek ide dolgozni, ebbe a "hasító" gazdaságba, nem hülyék.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.01.24 16:39

@Fricibacsi2: el ne menjen az országból - ilyen emberekre van szükség , magából még igazgató is lehet valahol
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html