Olyan adat jelent meg Magyarországról, amire biztosan nem leszünk büszkék

Alig vannak országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint Magyarországon. De a jó oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz is nehezen férnek hozzá a szegény magyar gyerekek - írta a EU Alapjogi Ügynöksége jelentése alapján a hvg.hu.
Domokos László, 2018. október 17. szerda, 11:37
Fotó: Reuters

Három ország van csak az EU-ban, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon - erre a megállapításra jutott az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA).

A friss jelentés szerint a magyar gyerekek harmadát (33,6 százalék) fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Ennél kissé rosszabb helyzetet mértek Görögországban (37,5 százalék), míg az EU két legrosszabbul álló tagállamától, Romániától és Bulgáriától messze vagyunk, ott a gyerekek majdnem fele van veszélyben (49,2, illetve 45,6 százalék) - írta a portál.

Az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, aki olyan háztartásban él, ahol

  • az egy főre jutó jövedelem kevesebb mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy
  • a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy
  • e kilenc elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A mi magyar családok 24 százalékában élnek olyan gyerekek, akiknek a szülei e kiadások közül legalább négyet nem tudnak megengedni maguknak.

A jelentés szerzői szerint oda kell figyelni a kormányzati kiadások tervezésekor, hogy a legnagyobb veszélynek kitett gyerekeket, a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket segítsék. Tovább rontja a helyzetet az, hogy a családoknak adott támogatások nem emelkedtek úgy, mint a megélhetés költségei. Továbbá nem jut hozzá minden magyarországi gyerek a minőségi oktatáshoz, nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása, a szegény nagycsaládosoknak pedig a mindennapi megélhetése is rendkívül drága. Azokra a gyerekekre sem szán a kormány eleget, akik valamilyen okból nem élhetnek a saját családjukkal. Külön problémaként emelték ki a fogyatékossággal élő és a roma gyerekek diszkriminációját az örökbefogadási folyamat alatt - számolt be a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.10.17 13:44

"A friss jelentés szerint a magyar gyerekek harmadát (33,6 százalék) fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. "
Ez egy 2016-os felmérés eredménye, annyira nem friss. Lehet azóta javult a helyezésünk és ma már jobb a helyzet nálunk, mint Olaszországban (itt 33,2% volt 2016-ban) vagy Spanyolországban (itt 32,9% volt a veszélyeztetett gyermekek aránya 2016-ban). Az ingyenes óvodai és bölcsődei étkezés kibővítésére 2016. végén került sor!
"The EU average, however, does not reflect important
national disparities. These disparities mirror the
different impacts of the economic crisis on each country
and of the policy responses implemented in each case
by the authorities. In Romania (49.2 %) and Bulgaria
(45.6 %), almost half of all children were at risk of
poverty or social exclusion in 2016. More than 30 % of
children were at risk of poverty or social exclusion in
countries such as Greece (37.5 %), Hungary (33.6 %),
Italy (33.2 %), Spain (32.9 %) and Lithuania (32.4 %).
The lowest percentages of children at risk of poverty
or social exclusion in 2016 were registered in Denmark
(13.8 %), Finland (14.7 %) and Slovenia (14.9 %)."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.10.17 13:43

@729961: Komcsi illiberális.
Még mindig nyalod a korrupt milliárdos orbán valagát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

729961, 2018.10.17 12:44

Érdekes. Ezek az orrgazdék kizárólag olyan adatokra "bukkannak", amellyel negatív színben tudják feltüntetni a hazájukat.
(Már amennyire Mo. nekik hazájuk...)

Nyilvánvaló. ezek a szegény gyerekek sokkal jobban éltek a komcsilibsi vezetés alatt, többn, mint 12% munkanélküliség mellett. Amikor apjuk, anyjuk munkanélküli volt......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.17 11:48

Idáig jutott országunk.
Minden rendszerváltás utáni politikus köpje szemközt magát. Ez a legkevesebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html