Az ülést követően az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió kialakításának befejezését, beleértve a kapcsolódó védőhálókat is.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán a résztvevők megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretei között létrehozandó közös védőháló korai bevezetésének lehetőségét és a döntéshozatali mechanizmusát - tájékoztatott Varga.

A pénzügyminiszter a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: a védőháló bevezetése az eurózóna pénzügyi stabilitásának tartós megerősítését célozná. Ez az eddigi kormányközi megállapodás módosításával járna - tette hozzá utalva arra, hogy támogatja az ezzel kapcsolatos technikai megbeszéléseket.

Varga arra is utalt, hogy a védőháló döntéshozatali rendjének kialakítása során elengedhetetlen az eurót használó és a bankunióban résztvevő, de euróövezeten kívüli tagállamok közötti egyenlő bánásmód biztosítása.

A tanácskozáson az euróövezeti országok képviselői beszámoltak az Eurogroup pénteki ülésén tárgyalt témákról, amelyek között kiemelt helyen szerepelt a munkaerő- és termékpiac hatékony elosztásának kérdése, melynek fontos szerepe lehet az unió versenyképességének javításában - olvasható a PM közleményében.

Képünk forrása: Pixabay