Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bodnár Gáspár, a tározó későbbi üzemeltetését végző Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője újságíróknak elmondta, a csaknem 60 négyzetkilométer területű, 58 millió köbméter víz befogadására képes létesítmény jelenleg 65-70 százalékos készültségben van, a munkálatok folyamatosan és nagy tempóban haladnak.

Kritikus árvízi helyzetekben a beregi tározó megnyitásával Tivadarnál 80, Záhonynál pedig 20 centiméterrel lehet majd apasztani a Tisza árvízszintjét - tette hozzá az igazgató.

A szakember a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program (VTT) keretében készülő víztározó megépítésének fontosságáról szólva elmondta, a beregi térségben rendkívül gyorsan alakulnak ki az árvizek, vészhelyzet esetén egy-két nap áll rendelkezésre a védekezésre való felkészülésre. A létesítmény komplex rendszerként működik majd, amely gyakorlatilag a Bereg magyar oldali területét megvédi majd az árhullámoktól, további előnye, hogy a beruházás révén teljesen megújulnak a térség vízelvezető csatornái és szivattyútelepei is.

Ötven kilométer hosszan megépül a tározót határoló aszfaltburkolatú töltésrendszer, felépülnek Tarpánál a vízbeeresztő, Jándnál pedig a vízleeresztő műtárgyak, a vízkormányzó és vízszabályzó művek, az öntözéshez szükséges tápcsatornák, valamint a kisebb, belvizet befogadó fióktározók is - ismertette Bodnár Gáspár. Hozzátette, az árvízvédelmi beruházás során több mint hatvan kilométeren elvégzik a csatornák kotrását és felújítását, harminc kilométer hosszban pedig újakat építenek. A tápcsatornák létesítésével gravitációs úton, közvetlenül a tározón keresztül tudják majd a vizet vízpótlásra, öntözésre felhasználni.

Az igazgató megjegyezte, a beruházás befejezésével tájgazdálkodási program indul a Beregben, aminek keretében akár szivattyús vízpótlási lehetőség is rendelkezésre áll majd. Emellett a jövőben tájhasználati szakértő is segíti a térség érintett gazdálkodóit az új tájhasználati- és művelési módok megismerésében és elsajátításában.

Bencze Antal, a kivitelező Colas-Alterra Zrt., a Kötiviép'B Kft., a Ke-Víz 21 Zrt. és a Hídépítő Speciál Kft. alkotta konzorcium képviselője, a Ke-VÍz 21 Zrt. vezérigazgatója a bejáráson elmondta, a kivitelezés pontos befejezésének ideje csak az időjáráson és néhány döntésen múlik. A tervek szerint legkésőbb ősszel befejeződnek a konkrét munkálatok, év végéig pedig a projekt uniós elszámolása is elkészül - közölte.

Az építkezés tizennégy beregi település területét érinti, maga a víztározó közvetlenül tizenkilenc település árvízi védelmét látja majd el.