Év végére erősödött az MSZP

Az év utolsó hónapjában nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is, a szocialista párt támogatottsága utoljára 2016 júniusában volt ilyen magas- derül ki a Republikon Intézet decemberi felméréséből.
Napi.hu, 2016. december 27. kedd, 09:55
Fotó: Napi.hu

A teljes népességen belül nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága: a megkérdezettek 31 százaléka a kormánypártot, 11 százaléka az MSZP-t támogatja. A Jobbik támogatottsága az előző hónapban mérthez képest 1 százalékponttal esett, a párt így 12 százalékon áll. A pártválasztókat vizsgálva szintén meghatározó az MSZP erősödése. A szocialista párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, jelenleg a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra, ami 2016 júniusa óta a legjobb eredmény, amit Intézetünk mért. A pártválasztók körében a Fidesz 50, a Jobbik 19, a DK 5, az LMP 3, az Együtt pedig 2 százalékon áll.

A Republikon Intézet 2016 februárja óta folytatott kutatásainak eredményeit vizsgálva azt láthatjuk, hogy a választók pártpreferenciája az utóbbi évben nem változott meg jelentős mértékben. A legnagyobb ingadozás a kormánypárt támogatóinak arányában figyelhető meg, mely az év során 43 és 51 százalék között mozgott.

A Fidesz támogatottsága májusban, illetve júliusban érte el a mélypontot jelentő 43 százalékot. A többi párt esetén kisebb a különbség a legjobb és legrosszabb eredmény között. A Jobbik támogatóinak aránya 17 és 22 százalék, az MSZP támogatóinak aránya 15 és 20 százalék között mozgott, majd az év utolsó hónapjára mindkét párt támogatottsága a rá jellemző sáv közepére állt be.

Az év végére a DK eredménye stabilizálódott a leginkább: a párt támogatóinak aránya szeptember óta rendre 5 százalék a pártválasztók körében. 2016 során az LMP-re a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb körüli ingadozás volt a jellemző, ezt az 5 százalékos támogatottságot csak júliusban tudta meghaladni a párt.

Azt láthatjuk tehát, hogy 2016 során természetesen voltak kisebb-nagyobb ingadozások a pártpreferenciában, azonban az erőviszonyok összességében nem változtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.12.27 10:45

Nőtt az msz(m)p támogatottsága????

Ennyi buta ember él Magyarországon? A böszmék 3 cikluson át (előtte még 45 évig) bizonyították alkalmatlanságukat az irányításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html