Nagyon szép az export éves alapon vett közel 15 százalékos bővülése, de az, hogy ennyire széles lett az olló, meglepő - kommentálta a mai külkereskedelmi adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A kedvező januári ipari adat és a bázishatások is közrejátszottak a növekedésben, ugyanakkor az import mintegy 3 százalékos bővülése elmaradt a várakozásoktól. A következő hónapokban ugrálhatnak a havi indexek, mivel a tavalyi bázis hektikusan mozgott, viszont az első félévben maradhat az eddig tapasztalt jelentős többlet.

Az első hat hónapban - ameddig a hazai fogyasztás ilyen nyomott marad - nem várható számottevő behozatal-emelkedés, majd csak a második félévben, a fogyasztás felélénkülésével csökkenhet a rés.

Ugyanakkor hosszú távon fennmaradhat a többlet: a mértéke ugyan csökkenni fog, és egy-egy hónapban elképzelhető, hogy deficites lesz a külkereskedelem egyenlege, de a fogyasztás hatalmas zuhanása lehetővé teszi, hogy akár még évekig pluszban maradjon a hazai külker-egyenleg - véli az elemző.

Samu János, a Concorde szakértője szerint is fennmaradhat hosszú távon a többlet. A deficit lehetőségét az is kizárja, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az a külső finanszírozás, ami fedezné a hiányt.