Évekig nem fog változni semmi?

Hosszú időszakra, 7-8 évre is berendezkedhetünk a negatív reálkamatokra, "élvezzük ki ennek előnyeit" - jelentette ki Nagy Márton MNB-alelnök a Portfolio.hu makrokonferenciáján.
Domokos László, 2017. október 5. csütörtök, 20:25
Fotó: Napi.hu

"Kegyelmi állapot" van Magyarországon a tartósan negatív kamatkörnyezet miatt. Az ország történetében eddig negatív reálkamatra utoljára a hiperinfláció idején volt csak példa - fogalmazott Nagy.

A lakosság jövedelmének növekedése eddig nem járt a fogyasztói ráta emelkedésével, a háztartások inkább a beruházásaikra, leginkább lakásszerzésre fordítják pluszjövedelmüket. A jegybank figyelemmel kíséri a hazai készpénzállomány növekedését is, mivel a negatív reálkamatok idején a készpénztartás nem jelent költséget a gazdaság szereplői számára.

A vállalatoknak azt lehet javasolni, hogy fogják vissza a pénzügyi eszközök felhalmozását, a mai környezetben érdemes hitelt felvenniük és beruházniuk, minél hosszabb időre felvett, fix kamatozású forrásokból - mondta az MNB alelnöke az MTI tudósítása szerint.

A bankok vezetői rendszerint elmondják, hogy mennyire fájnak a hitelintézeteknek az alacsony kamatok, ez részben igaz, mert 100 bázispontos alapkamat-csökkentés évi 20-30 milliárd forintos jövedelem-kiesést okoz a bankrendszernek. Ezt a bankok a nem kamatjellegű bevételek növelésével, így a például a jutalékokkal, vagy különböző költségelemek felszámításával tudják kompenzálni.

A hazai bankrendszerben a költséghatékonyságot tovább kellene javítani, ebben még jelentős tartalékok vannak. A magyar bankszféra a világ egyik legkevésbé hatékony bankrendszere.

A jegybank alelnöke szerint a bankoknak 20-30 évre kellene fixálniuk a lakáshitelek kamatokat, három nagybank már el is kezdte ilyen kölcsönök nyújtását. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek fix kamatozásúak, és az adósságfék szabályok is preferálják a fix kamatozású hiteleket. A jegybank azon gondolkodik, hogy lehetne a meglévő hitelállományt is fix kamatozásúra átváltoztatni - mondta Nagy Márton.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.10.06 18:21

Rákerestem a kalkulátorra, tíz millió forint 20 évre fix kamattal, a havi törlesztőrészlet 90 eFt, beszorozva a húsz év hónapjai számával 21 600 000,- Ft jön ki, vagyis több, mint a kétszeresét fizetjük vissza, ha tényleg nem nyúlnak a kamat összegéhez. De ezt ebben az országban már ki hiszi el? Az államnak kellene garantálnia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.06 18:10

@laci_52: ...nem tudom elhinni, hogy amikor az összes nagy jegybank most készül emelni a világban a kamatokat, akkor ezek a kamatok nem fognak változni. Mi erre a garancia? Csak az az egy kérdésem maradt, hogy mihez képest fix?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.10.05 23:12

Vegyük már észre, hogy a negatív reálkamat nagyon jó dolog: arra ösztönöz mindenkit, hogy a pénzét ne a bankban vagy a pánacihában tartsa, hanem befektesse, forgassa, serkentve ezzel a növekedést. Most kell például(akár hitelre is!) ingatlant venni és lakást építeni, mert az a bérbeadás bevétele és az értéknövekedés révén biztosan komoly hasznot hoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html