Évente több százmilliárd forint vándol ki az országból

Évi két-háromszáz milliárd forint vándorolt Magyarországról külföldi bankszámlákra az elmúlt években - írta a Magyar Nemzet kedden a Blochamps pénzügyi tanácsadó cég becslései alapján.
MTI-Eco, 2010. november 9. kedd, 09:08
Fotó:

A cég szerint a hazai befektetők külföldi számlákon tartott pénzeinek nagyságrendje meghaladja a hazai privátbanki számlákon tartott 2200 milliárd forintot, igaz ennek egy része aztán "külföldi működő tőkeként" hazai fejlesztésekbe kerül vissza.

Karagich István, a cég ügyvezető igazgatója szerint a távozó pénzek nagy részét a vállalkozások és a lakosság legális megtakarítása teszi ki, de jelentős arányt képviselnek a külföldi számlákon a korrupcióból származó jövedelmek is.

Úgy véli, az elmúlt években a beruházások átlagosan 10-40 százalékkal voltak túlárazva, vagyis ekkora hányad vándorolt a zsebekbe, s a korrupcióval "keresett" pénzek mintegy fele landolhatott az országhatáron kívül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CarPet, 2010.11.09 09:18

A vagyonosodási vizsgálatok szinte kizárólag abból álltak, hogy az ellenőrzött bankszámláit nézték át. Logikus következmény volt, hogy nem itthoni bankszámlán landoltak a pénzek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html