Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 45 országban több mint 2600 döntéshozó körében végzett felmérés szerint a kedvező üzleti környezet fellendíti a tranzakciós piacot a következő 12 hónapban.

A stabil üzleti környezet az összeolvadási és felvásárlási (M&A) piacra is kedvező hatással lehet. A magyar cégvezetők 86 százaléka növekvő számú akvizícióra számít a következő egy évben. A legnépszerűbb befektetési célországnak Magyarország mellett az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország számít a kutatás alapján.

A kutatás szerint a magyar cégek növekedését leginkább a digitális átalakulással járó kihívások és a megfelelő tudású és tehetségű munkaerő hiánya akadályozza a válaszadók 29 illetve 27 százaléka szerint.

A közleményben Rencz Botond, az EY vezérigazgatója kiemelte: azok a vállalkozások a legvonzóbbak a befektetők számára, amelyek lépést tudnak tartani a technológiai fejlődéssel. Ezért többek között azoknak a cégtulajdonosoknak is érdemes megkezdeniük folyamataik automatizálását és kollégáik fejlesztését, akik rövid- vagy középtávon tervezik, hogy eladóként megjelennek a tranzakciós piacon - mondta.

Az EY adatai rávilágítanak arra is, hogy bár a magyar vállalatok is feszülten figyelik a Brexit körüli tárgyalások kimenetelét, a szabályozási és geopolitikai bizonytalanságok a globális átlagnál kevésbé aggasztják őket: a magyar cégvezetők 30 százalékát aggasztja, míg a világátlag 46 százalék.

Viszont az utóbbi négy év legalacsonyabb eredményét érte el a K&H nagyvállalati növekedési index, amely egy negyedév alatt a felére csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. A visszafogott hangulat egyértelműen a gazdasági környezet megítélésére vonatkozik. A gazdasági kilátásoknál egy- és hároméves időtávon is jelentősen romlottak a várakozások.