Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Számvevőszék a szállópor, a nitrogén-dioxid és az ózon légszennyezések egészségre gyakorolt hatását vizsgálta. A jelentésből az derül ki, hogy a magyar lakosság egészséges életévei nagyobb ütemben csökkennek a légszennyezés miatt, mint Kínában vagy Indiában, az EU-átlagnak pedig több mint kétszerese ez a szám - mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó Irodájának vezetője az InfoRádiónak. A szakember szerint azonnali cselekvésre van szükség.

A kormány országos, levegőterhelés-csökkentési programjával kapcsolatban Lenkei emlékeztetett arra, hogy eddig is kötelező volt programokat alkotni a környezetvédelmi hatóságoknak. A munkacsoport Miskolc és Budapest tekintetében megvizsgálta ezeket a programokat, és azt tapasztalták, hogy semmi olyan intézkedés nincs bennük, ami kötelező erejű lenne, és jelentősen csökkentené a levegő szennyezettségét, "hiszen pénzeszközök, felelősök és kötelező intézkedések vagy szankciók nélkül ezek nem fognak működni Magyarországon" - tette hozzá.

Az Európai Számvevőszék is megállapította, hogy az emberi egészség légszennyezéssel szembeni védelmére irányuló uniós intézkedések nem hozták meg a várt hatást - hívta fel a figyelmet Lenkei.

A szakember szerint a légszennyezettség az első számú környezetegészségügyi kockázati tényező Európában, és tömegeknek az életét veszélyezteti. Sokkal több ember hal meg a légszennyezettség miatt, mint erőszakos bűncselekmények vagy közúti balesetek következtében. A terrortámadásokban elhunytak száma is messze alulmúlja a légszennyezettség áldozatainak számát - emelte ki Lenkei.