Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felmérésről kiadott közlemény szerint 2019-re 59 pont a jövőbeli üzleti helyzetet kifejező egyenlegmutató értéke, azaz 59 százalékponttal többen vannak azok a vállalatok, amelyek az első félévben üzleti helyzetük javulására számítanak, mint azok, amelyek az üzleti helyzet romlását várják.

A kutatás szerint a cégek optimisták a létszámváltozással kapcsolatban is, jövőre 38 százalékpontos többségben vannak azok a vállalatok, amelyek létszámbővítést terveznek a létszámleépítőkkel szemben - írja az MTI.

Az adatfelvétel nyers adatai alapján a következő évben 2,4 százalékpontos növekedés várható a foglalkoztatásban, a korrekcióval végzett becslés azonban arra utal, hogy a cégek nem fogják tudni tovább bővíteni a foglalkoztatottak számát - ismertette a kutatást elvégző intézet. (Rabszolgatörvény: érdekes statisztika látott napvilágot.)

A korrigált becslés szerint kizárólag az ipar területén várható a foglalkoztatás bővülése, a létszámbővítési korlátok pedig várhatóan az építőipari és a kereskedelmi vállalatoknál mutatkoznak majd meg a leginkább.

Az ellentmondásosnak tűnő helyzet hátterében az MKIK GVI szerint a mélyülő toborzási nehézségek állnak, aminek következtében hiába fogalmaznak meg a cégek bizakodó foglalkoztatási terveket, azokat végül nem tudják megvalósítani.

A korábbi adatfelvételek szerint a toborzási nehézségekkel küzdő vállalatok aránya 2014 óta jelentős mértékű növekedést mutat. Idén már a cégek 43 százaléka számolt be arról, hogy tartósan betöltetlen álláshelyekkel rendelkezik.

Az előző évekhez hasonlóan 2018-ban is a legnagyobb arányban - 30 százalék - a szakképzett fizikai munkaerőt igénylő pozíciók betöltésekor szembesültek toborzási problémákkal a cégek, de nőtt a toborzási nehézséget érzékelő vállalkozások aránya a szakképzetlen fizikai munkások - 20 százalék -, az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező szellemi foglalkoztatottak - 7 százalék - és a diplomás szellemi foglalkoztatottak - 9 százalék - esetében is.

A vállalkozókat szeptember-októberben a megyei kormányhivatalok és az MKIK GVI munkatársai kérdezték meg várakozásaikról. Összesen 6781 cég vezetője vett részt a felmérésben, az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek.