Szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek januári forgalmának adatait közli. A kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, 12,5 millió vendéget és 3,8 százalékkal több, 30,9 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly, a külföldi vendégek 2,4 százalékkal, a belföldi vendégek 5,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el. A szálláshelyek - folyó áron 9,3 százalékkal magasabb - összesen 510 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2018-ban. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 8,3 százalékkal nőtt és 301 milliárd forintot tett ki - emlékeztet az MTI.

Tavaly decemberben a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 0,9 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma meghaladta a 390 ezret, akik több mint 950 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 1,0 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 430 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nőtt, és több mint 950 ezer volt.

Csütörtökön közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének februári részletes adatait. A március 8-án közzétett előzetes adatok szerint az idei év első két hónapját 67,3 milliárd forint többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere. Februárban az államháztartás 177,2 milliárdos hiánnyal zárt. A PM a társadalmi célokat szolgáló intézkedésekkel és a fejlesztési programok támogatásával indokolta a februári adatok alakulását.

Az év első két hónapjában a központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forint többletet mutattak. A PM korábbi közlése szerint az idén januárban az államháztartás egyenlege 244,5 milliárd forint többletet mutatott. A kormány egész évre 998,4 milliárd forint hiányt tervezett a 2019. évi költségvetési törvény szerint.