Ez a baj a külföldi egyetemekkel Magyarországon

Mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt.
Domokos László, 2017. április 23. vasárnap, 11:55
Fotó: Napi.hu

A hivatal honlapján vasárnap megjelent közleményben az áll: a Webster University (székhely országa: Amerikai Egyesült Államok) Master of Business Administration képzést folytatott Magyarországon, ám a magyarországi képviselő, a Szent István Egyetem nyilatkozata szerint a képzést már több éve nem folytatják és a továbbiakban sem kívánják indítani, abban hallgató nem tanul. Ennek alapján az OH jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

A University of Hertfordshire (Egyesült Királyság) Bachelor of Arts with Honours in Business Studies és Bachelor of Arts with Honours in Business Administration képzések folytatására kapott működési engedélyt. A Gábor Dénes Főiskola mint magyarországi képviselő közölte, hogy az együttműködés 2015 márciusában megszűnt, a képzéseken hallgató már nem folytat tanulmányokat. A hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

Az Anglia Ruskin University (Egyesült Királyság) Bachelor of Arts in Business Management képzést folytat Magyarországon. A magyarországi képviselő, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) nyilatkozata szerint megállapodtak a külföldi intézménnyel a képzés kifutó rendszerben, 2017-ig történő megszüntetéséről. Ennek megfelelően az OH a működési engedélyt 2017. december 31-ével visszavonja, a határozat jogerős.

Szintén a BGE a magyarországi képviselője a Université Paris Ouest Nanterre la Défense-nek (Franciaország), az egyetem az együttműködés megszüntetéséről nyilatkozott az eljárásban. A Management et gestion des enterprises képzésen nem tanul hallgató így, a hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

A Middlesex University (Egyesült Királyság) vonatkozásában - amelynek magyarországi képviselője a Budapesti Metropolitan Egyetem - a képviselő nyilatkozott, hogy a két fél között létrejött együttműködés lejártakor a felek úgy döntöttek, hogy azt nem újítják meg, a Master of Arts Marketing Communications képzésen nincs hallgató. Az Oktatási Hivatal működési engedélyt visszavonó határozata jogerős.

A University of Wales (Egyesült Királyság) képviselője, a Facultas Nonprofit Kft. nyilatkozott, hogy a külföldi intézmény jogutódjával az együttműködésüket 2014-ben felmondták. A működési engedélyt az OH visszavonta, a döntés jogerős.
A közleményben emlékeztettek, hogy a törvény értelmében a hivatalnak ötévente felül kell vizsgálnia Magyarország államilag elismert magyar felsőoktatási intézményeinek, illetve a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyét. A felülvizsgálati eljárásokat az OH - a 2015-ben rendeleti szinten megjelent részletszabályozás alapján - 2016-ban kezdte meg.

A hivatal a folyamatban lévő hatósági eljárásokról nem adhat ki információt, tájékoztatást kizárólag az eljárás jogerős lezárását követően nyújthat - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2017.04.23 19:44

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: " "az egész világ" az a 8 db. (bér)tüntető Németországban, akikről utólag kiderült, hogy demonstrációjuknak köze sem volt a CEU-hoz?"

Putyin csicska ruszkibérenc! Ha én is csak a "PRAVDA"-t olvasnám, mint te, akkor el is hinném zokszó nélkül! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.04.23 19:43

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
Szerencsére nem Te döntöd el, mi számít elitegyetemnek. Merem remélni, nem is ti fogjátok, annak ellenére, hogy mindent megtesztek érte.
Nem tudom van-e egyetemi diplomád, ha van akkor mikor szerezted... Ha bármilyen van, akkor kitekintve az agyadat elborító politikai felhőből talán rájössz mekkora hülyeséget írtál.
Egy egyetemnek az adott társadalmon belüli elismertségét, felkapottságát milyen tényezőknek köszönheti. Talán a hagyományainak. Ez nem régi egyetem. Talán annak, hogy a diplomájával a kezedben jól lehet érvényesülni? Ez valószínűbb.
És akkor harmadik lehetőségnek itt vagy Te és elvtársaid... Sorban állnak az emberek, hogy "soroscsicskák" legyenek... valami nem stimmel veletek...

Már megint meg akartok védeni mindenkit... És ez az elmúlt 7 év távlatában több mint gyanús.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.23 19:33

@Ezt-neked: "az egész világ" az a 8 db. (bér)tüntető Németországban, akikről utólag kiderült, hogy demonstrációjuknak köze sem volt a CEU-hoz?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2017.04.23 19:27

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: " Nem számít elitegyetemnek, csak az ócska libsi kis álomvilágotokban."

Putyin csicska ruszkibérenc! Azzal az ostoba agyaddal sajnos soha nem is fogod felfogni, hogy vajon miért is áll ki szinte az egész világ a CEU mellett! Ha, ha, ha
Nó para, majd ha a Putyin főnököd bezáratja a "Lomonoszovot", akkor majd kiderül, hogy azért is ugyan így kiállnak e! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.23 19:16

@antitroll: Nem számít elitegyetemnek, csak az ócska libsi kis álomvilágotokban. Az itt szerzett "diplomával" maximum sososcsicska lehet valaki, igaz, különféle rangokban, a bértüntetőtől a bérpolitikusig. Nem véletlen hogy se a csehek, se a lengyelek, se a szlovákok nem engedték be soha ezt a csicskaképzőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html