Ez a baj a magyar gazdasággal - itt van Matolcsyék elemzése

A magyar gazdaság teljesítményének, versenyképességének az elmúlt évtizedben megfigyelhető trendszerű romlása mögött nem a külső konjunktúra alakulása és nem is kizárólag az évtized második felére jellemző fiskális megszorítási ciklus növekedést fékező hatása húzódik meg, hanem elsősorban a versenyképesség tartós romlását jelentő strukturális problémák - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzésében.
NAPI, 2011. február 16. szerda, 17:03
Fotó:

A szerdán kiadott összeállítás tíz csoportba - makro, pénzügyi környezet, üzleti környezet állam által közvetlenül befolyásolható és nem befolyásolható elemei, államháztartás, oktatás, állam működése, foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, energiahatékonyság - sorolva 135 olyan indikátort határozott meg, amelyek kijelölik a magyar gazdaság versenyképességének javítására irányuló kormányzati lépések fő beavatkozási területeit is.

A dokumentum helyzetértékelés megállapítja, a magyar gazdaság felzárkózása teljesen megtorpant. Az egy főre jutó magyar GDP az EU átlagához viszonyítva 2009-ben alig haladta meg a hat évvel korábbi szintet. Ugyanebben az időszakban a régió összes többi országára lendületes gazdasági növekedés és számottevő felzárkózás volt jellemző, s emiatt Magyarország korábbi előnye Lengyelországhoz képest lényegesen csökkent, Csehországhoz viszonyított lemaradásunk számottevően nőtt, Szlovákia pedig az évtized közepén látványosan megelőzte Magyarországot.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy a magyar felzárkózási relatív potenciál romlása már 2003-tól - vagyis a 2006-ban kezdődött fiskális megszorításokat megelőzően - is jól látható volt.

A magyar export bővülésének üteme meghaladta az Európai Unió importjának növekedését, vagyis Magyarország piaci részesedése a legfőbb exportfelvevő piacán növekedett. Ennek a növekedésnek az üteme ugyanakkor elmaradt a többi visegrádi országétól: az elmúlt évtizedre visszatekintve Lengyelország, Csehország és Szlovákia részesedése az EU importján belül egyaránt jóval nagyobb ütemben bővült, mint Magyarországé.

A Magyarországon összesen megvalósult közvetlen tőkebefektetések mintegy 65 milliard eurós állománya - egy főre vetítve - mára már elmarad nemcsak Csehországétól, hanem Szlovákiáétól is. Tőkevonzó képességünk relatív romlását nem elsősorban az új befektetések elapadása jelzi (bár a régió többi országával összevetve e tekintetben is romlott teljesítményünk), hanem a már korábban megvalósított tőkebefektetések egyre alacsonyabb újrabefektetési rátája.


Makroindikátorok

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mishh, 2011.02.17 12:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.17 09:21

Mindez főleg a túl erős forintra vezethető vissza. Az Eu csatlakozás idején a lengyelek gyenge zlotyval szálltak be ezért az Eu termelők kivitték a termelést az olcsó bérü, alacsony költségszintü lengyelekhez, nálunk ezalatt extra magas alapkamatok, borzasztó erős forint volt (van) ezért itt meg eladni volt érdemes, jöttek is a multinacionális láncok csőstül és verték szét a magyar kereskedelmet. Az extra erős forint eredményeképpen bedöglöttek a hagyományos iparágak és a mezőgazdaság is (szocialista vivmányaink ) pl. konzervgyártás, broiler és tojáságazat, sertéstartás stb...pont azok az iparágak amelyek munkaerőigényesek és a 8 osztályos kategóriát foglalkoztatják..... no persze mindenki jelig el is adósodott külföldi devizákban főleg a menekülővalutában azaz a svájci frankban az adóssághalmaz miatt viszont politikai kérdéssé vált, hogy a forint még vagy 30 évig erős maradjon a mostani alapkamatemelésekkel is sikerült rendesen levinni a devizaárfolyamokat ( meg a banki hitelezésnek egy végső döfést adni ) Szóval nagyon kéne a váltás ott az Mnb.-ben !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vadam, 2011.02.17 07:39

http://www.kormany.hu/download/4/9c/10000/Versenyk%C3%A9pess%C3%A9gi%20Helyzet%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9s.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mishh, 2011.02.16 19:41

honnan lehet ezt az anyagot letölteni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html