A szerdán kiadott összeállítás tíz csoportba - makro, pénzügyi környezet, üzleti környezet állam által közvetlenül befolyásolható és nem befolyásolható elemei, államháztartás, oktatás, állam működése, foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, energiahatékonyság - sorolva 135 olyan indikátort határozott meg, amelyek kijelölik a magyar gazdaság versenyképességének javítására irányuló kormányzati lépések fő beavatkozási területeit is.

A dokumentum helyzetértékelés megállapítja, a magyar gazdaság felzárkózása teljesen megtorpant. Az egy főre jutó magyar GDP az EU átlagához viszonyítva 2009-ben alig haladta meg a hat évvel korábbi szintet. Ugyanebben az időszakban a régió összes többi országára lendületes gazdasági növekedés és számottevő felzárkózás volt jellemző, s emiatt Magyarország korábbi előnye Lengyelországhoz képest lényegesen csökkent, Csehországhoz viszonyított lemaradásunk számottevően nőtt, Szlovákia pedig az évtized közepén látványosan megelőzte Magyarországot.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy a magyar felzárkózási relatív potenciál romlása már 2003-tól – vagyis a 2006-ban kezdődött fiskális megszorításokat megelőzően – is jól látható volt.

A magyar export bővülésének üteme meghaladta az Európai Unió importjának növekedését, vagyis Magyarország piaci részesedése a legfőbb exportfelvevő piacán növekedett. Ennek a növekedésnek az üteme ugyanakkor elmaradt a többi visegrádi országétól: az elmúlt évtizedre visszatekintve Lengyelország, Csehország és Szlovákia részesedése az EU importján belül egyaránt jóval nagyobb ütemben bővült, mint Magyarországé.

A Magyarországon összesen megvalósult közvetlen tőkebefektetések mintegy 65 milliard eurós állománya - egy főre vetítve - mára már elmarad nemcsak Csehországétól, hanem Szlovákiáétól is. Tőkevonzó képességünk relatív romlását nem elsősorban az új befektetések elapadása jelzi (bár a régió többi országával összevetve e tekintetben is romlott teljesítményünk), hanem a már korábban megvalósított tőkebefektetések egyre alacsonyabb újrabefektetési rátája.


Makroindikátorok