Ez a baj a magyar gazdasággal Járai szerint

A legnagyobb gond Magyarországon a gazdasági növekedés hiánya - mondta Járai Zsigmont, a HBLF XII. pénzügyi csúcstalálkozóján. A volt MNB-elnök szerint a kormány sokmindent elintézett, de a növekedés nem akar beindulni, a növekedési potenciál nulla körül van, ami instabillá teszi az elért eredményeket is. A bankokkal való kiegyezés talán az IMF-megállapodásnál is fontosabb volna.
NAPI, 2013. február 12. kedd, 11:52
Fotó: Napi.hu

Ha zsugorodik a gazdaság, egyre inkább eseti intézkedésekkel lehet csak stabilizálni a költségvetést. Ez ördögi körbe vezet, hiszen a növekedést épp ezek az eseti intézkedések gátolják. Ugyanez vonatkozik az államadósság-csökkentést szolgáló eseti intézkedésekre is, hiszen ha nincs növekedés, az adósság folyamatosan emelkedni fog.

A kormány nagyon sok jó célt tűzött ki, amikkel mindannyian egyetérthetünk, és a rendkívüli nehézségek ellenére számos sikert el is értek a deficit, a devizakitettség terén, de ezek nem elégségesek a növekedés beindításához. Hiányzik a kiszámíthatóság, a stabilitás, a hitelesség és a bizalom a magyar gazdasággal, gazdaságpolitikával szemben - értett egyet a panelbeszélgetésen elhangzott elemzői véleményekkel Járai. Az eurózóna válsága nehéz környezetet teremt a magyar kormány és gazdaság számára, de a jó célok elérésére tett intézkedések - például a devizaadósság csökkentése - gyakran az ellenkezőjére fordulnak, rosszabb következményekkel, a szakszerűtlen végrehajtás, az előzetes egyeztetés hiánya miatt.

Túl sok konfliktust, túl sok fronton vállal fel a kormány, illetve olyan új, ismeretlen módszereket alkalmaz, amik gyakran értetlenséget szülnek vagy olyan érdekeket sértenek, amiket jobban lehet artikulálni, mint a célokat. Mindez növekedési szempontból negatívan hat - húzta alá Járai. Mindennek eredményeként a beruházók rendkívül óvatossá váltak, akik jogbizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot emlegetnek. Hasonlóan félnek és visszavonulóban vannak a bankok is, mert nehéz kiszámítani, mit hoz a jövő - ezért nehéz hitelezhető vállalkozásokat is találni.

Az IMF-megállapodás feltétlenül szükséges

Az IMF-megállapodásra a stabilitás megteremtéséhez feltétlen szükség volna, nem csak az olcsóbb forrás, hanem sokkal inkább a paktum biztonságot nyújtó szerepe miatt. Amíg a magyar gazdaságpolitikát nem hitelesíti a Valutaalap, a külföldi befektetők is bizonytalanok a magyarországi döntéseik kapcsán. A magyar kormánynak emiatt mindenképp érdeke volna a megállapodás és az IMF-nek is, de utóbbi részéről nincs olyan sürgető érdekeltség, mint 2008-ban - hívta fel a figyelmet Járai. Akkor a Magyarország lehetett volna az első dominó, majd Bulgária, Románia, Ausztria következhetett volna, ezért volt sürgető a gyors megállapodás. Ma nem ez a helyzet, ezért az IMF kevésbé érdekelt a megegyezésben - ha egy ország nincs benne a veszélyzónában, a Valutaalap figyelme szempontjából kevésbé fontos. Ezért Magyarországnak kellene  kezdeményezőleg fellépnie, bár a jelenlegi gazdaságpolitikát az IMF valószínűleg nem szívesen hitelesítené. Csak a pénzügyi közvetítőkkel együttműködve lehet valamiféle gazdasági növekedést elérni - ez az IMF-megállapodásnál is fontosabb lehet Járai szerint. Ha a bankokat kiszorítjuk, a növekedés egyik motorját öljük meg - fogalmazott.

Ami a jegybank szerepét illeti, Járai úgy vélte, a monetáris politika ha rövid távon segítheti is a gazdasági növekedést, az intézkedések később visszaütnek, így a hosszútávú hatás semleges. A jegybanki mozgástér a kívülről látszónál jóval kisebb, még ha vannak is olyan eszközök - a hazai gazdasági helyzettel összefüggésben - kevésbé használt, mint más jegybankok. A kormánnyal és parlamenttel való együttműködés viszont egy átlátható rendszerben támogatja a gazdasági növekedést, stabilitást. Annak kapcsán viszont nem kell túlzott reményeket táplálni, hogy egy új jegybanki vezető egycsapásra beindíthatja a növekedést - fogalmazott Járai.

Hozzátette: a devizatartalékot lehet csökkenteni, de csak a bizalom és a stabilitás megteremtése révén, akár egy IMF-megállapodás útján. Aláhúzta: a tartalék nem a jegybanké, hanem az országé, az adófizetőké, és minden olyan lépés, ami a tartalék körül bizonytalanságot kelt, növeli a tartalékigényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.02.12 16:57

Kiadták neki, hogy kritizálni kell (no persze csak szőrmentén) a kormány gazdaságpolitikáját.
Majd beteszik az MNB elnöknek a kicsit már kritikusabbnak tűnő Járait, mire a piacok megnyugszanak.
Én nem mert tudom mire megy ki a játék: az MNB/ország tartalékokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.02.12 15:44

@laatoo: Nézd, egyrészről csúnyán beszélsz, másrészről teljesen elkanyarodtál a témától.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.02.12 15:25

Mit kell ezen csodálkozni 0 gyár 0 kibocsátás. Növekedés 0! Nem kellett volna elprivatizálni. Most meg a koncon vitatkoznak h. kell növekedni. Ennyi barmot!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.02.12 14:34

milyen furcsa dolog is ez a hazaárulás dolog... nem attól függ, hogy mit mond az ember, hanem attól, hogy ki mondja... vagy esetleg járai is hazaáruló, talán?
segítsen már valaki, aki ideológiailag képzettebb, mint én! ugyan szőr mentén kritizálgat csak, de hát csak azt a libsi-bolsi-imperialista-zsidó-bankár-karvalytőke-köcsög retorikát fújja, amiről jól tudjuk, hogy nemzetellenes...
na jó, addig is én mentem aratni... csőváz! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.02.12 14:12

@ZalanIvan: Járai már jó ideje "önálló életet él" és nem titkolja a véleményét, nem maszatol és beszél mellé ha kérdezik.
Nem mellékesen nyakig érintett is hiszen ott van a piacon és ő is vergődik rendesen, mint mindenki. A saját bőrén érzi a recessziót a nulla növekedést jelentő orbáni jövőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html