Ez a baj a munkával a fiatalok szerint

Új rekord született a K&H ifjúsági indexben: a 19-29 éves korosztály 35 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen találna munkát. A munkájukat sem szerették még soha ennyien. Csupán minden hatodik diákok tartja a magyar oktatási rendszert magas színvonalúnak.
Domokos László, 2018. július 4. szerda, 12:08
Fotó: Pexels

A magyar 19-29 évesek 35 százaléka szerint könnyen találna magának állást. Egy évvel korábban mindössze 23 százalékos, öt évvel ezelőtt pedig mindössze 10 százalékos volt az optimisták aránya - adta hírül a K&H Bank ifjúsági indexének friss adatai alapján.

A dolgozó fiatalok 43 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén, az egy évvel korábbi 38 százalék, valamint a 2016 eleji 29 százalékkal szemben. Soha ennyien nem érezték úgy ezelőtt, hogy örömmel végzik a munkájukat: 57 százalékuk szereti az állását, ez szintén csúcsot jelent a felmérés korábbi eredményeihez képest. 2017 végén az arányuk még csak 52 százalék volt.

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy az aktív dolgozók mindössze 25 százaléka lát fejlődési lehetőséget a munkahelyén, ez jelentős csökkenés az előző negyedévében mért 38 százalékhoz képest. A legpesszimistábbak az alapfokú képzettséggel rendelkezők: közülük mindössze 13 százalék tartja elképzelhetőnek, hogy előrébb tud lépni a ranglétrán.

A fizetésekkel kapcsolatban sem túl pozitív a jövőkép: bár a dolgozó fiatalok 69 százaléka számít arra, hogy a nettó fizetése emelkedik a jövőben, mindössze 22 százalékuk vár komolyabb béremelést.

Az aktív keresőkkel összhangban a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók jelentős része (46 százalék) szintén úgy véli, hogy könnyen találna magának munkát. Mindössze 3 százalékuk mondta azt, hogy nagyon nehezen tudna elhelyezkedni. A diákok harmada (34 százalék) fontolgatja a külföldi munkavállalást, ami jelentős csökkenést jelent a 2017 első negyedévében mért 46 százalékhoz képest. Eközben az aktív keresők negyede tervezi, hogy külföldre menne dolgozni.

A külföldi tanulás szintén nem foglalkoztatja a többséget: bár a diákok mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar oktatási rendszer európai viszonylatban magas színvonalú, mindössze 28 százalékuk tartja elképzelhetőnek, hogy egy ideig külföldön tanuljon.

A fotó forrása: Bruce Mars/Pexels.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK