Ez a legjobb folyékony mosószer - itt a teszt eredménye

Folyékony mosószereket tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a nyertes az egyik diszkontlánc saját márkás terméke lett. Igaz, a kávé és a paprikás olaj foltjaival az sem bírt el.
Napi.hu, 2015. szeptember 22. kedd, 11:41
Fotó: Napi.hu

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei, akik a termékek folteltávolító hatását és színkímélő képességére voltak kíváncsiak.

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimosták. A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták. A vizsgált termékek a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el.

A tesztgyőztes az Aldi Tandil márkájú terméke lett - ez kiválónak találtatott -, amitől nem maradt le sokkal a jónak minősített Persil és az Ariel, illeve a sparos Splendid sem. A skála másik végén a Spar S-Budget nevű mosószere szerepelt, gyenge osztályzattal. A teljes lista - pdf-formátumban - idekattintva érhető el. A képhez hozzá tartozik, hogy a Tesco, az Auchan és Lidl termékei nem szerepeltek a tesztelt termékek között - hívta fel a figyelmet a teszteredményeket ismertető Mindenár.hu.

A beszerzési ár és a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás alapján az egy mosásra eső költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 és 180 Ft/adag között is lehet, de hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is, ahol a 35 Ft/adag a legolcsóbb, a legdrágább pedig 180 Ft/adag. Az összehasonlító vizsgálat eredménye alapján az NFH szerint megállapítható, hogy a termékek többsége közepes-jó színvonalú, illetve a környezetbarát termékek között is választható jó minőségű, megfizethető termék.

nfh
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Stefania, 2015.09.22 21:07

nekem a Fax Helizim a legjobb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2015.09.22 14:55

Na, ne már, ez a legjobb, de egy csomó mosószert nem is vizsgáltak.
Ne röhögtessetek már. A Biopon az Ariel/Persil pároshoz képest jóval szarabb. A BONUX-t is hanyagolnám. Az Auchan/Tesco-ban kapható Tomi "közepes" hatékonyságú, de szerintem a legjobb az árérték aránya. Az "angol tudósok" vizsgálatai alapján :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html