Ez a legnagyobb gond a magyarok szerint

A magyarok 88 százaléka látta válságosnak a gazdaság helyzetét a múlt év negyedik negyedévében, a harmadik negyedévben 89 százalék gondolta ezt. Ugyanakkor a recessziót említők 85 százaléka vélte úgy a negyedik negyedévében, hogy az ország a következő tizenkét hónapban nem lábal ki a gazdasági válságból, míg az előző negyedévben ez az arány még 82 százalék volt - derül ki a Nielsen piackutató intézet ötvennyolc országban elvégzett felméréséből.
MTI, 2013. február 22. péntek, 15:17
Fotó: Napi.hu

A 2011. negyedik negyedévi kutatás során Magyarországon a válaszadók 91 százaléka érezte válságban a gazdaságot, egy évvel előtte viszont 81 százalék. A Nielsen pénteki közleménye szerint a következő hat hónap során a magyar fogyasztók számára a legnagyobb gondot Európában egyedülálló módon a hitel jelenti. A magyarok 21 százaléka tartozása miatt aggódik legjobban. Ebből a szempontból a listán a görögök következnek 17, a románok 15, valamint az írek 14 százalékkal.

Magyarországon a legnagyobb gondok sorában a hitelt a gazdaság helyzete és a munkahelyek biztonsága követi, 16-16 százalékos említéssel. Ezután következik az élelmiszerek árának emelkedése 10, a gyerekek képzése és boldogulása 8, a háztartási energia árának növekedése 7, a munka és magánélet egyensúlya 5, illetve az egészség 4 százalékkal. Egyéb tényezőket összesen a válaszadók 13 százaléka nevezett meg.

A norvégok a legboldogabbak

Európa huszonkilenc vizsgált országában a tavaly negyedik negyedévi felmérés során a válaszadók átlag 75 százaléka látta úgy, hogy válságos gazdaságuk helyzete, ahogyan a harmadik negyedévben is. A pozitív vélemények listáját a negyedik negyedévben Norvégia vezeti, ahol a fogyasztók mindössze 16 százaléka lát válságot. Kisebbségben vannak a pesszimista vélemények 43 százalékkal Lettországban és 48 százalékkal Svájcban is. A legborúlátóbbak az olaszok 98, a horvátok 97, a portugálok 96, az írek 95, továbbá görögök 89 százalékkal.

Globális összehasonlításban az európaiak a legpesszimistábbak a gazdaság jövőjét illetően - mutat rá a Nielsen elemzése. Európában a válságot érzékelők átlag 64 százaléka gondolja, hogy országa nem lábal ki a recesszióból a következő tizenkét hónapban, arányuk 3 százalékponttal nagyobb, mint a harmadik negyedévi felmérés során.

Észak-Amerikában ugyanakkor csak a válaszadók 55, Ázsiában, Ausztráliában és Latin-Amerikában 40, Közép-Keleten és Afrikában pedig 36 százaléka véli úgy, hogy országában a válság tizenkét hónapnál tovább tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.22 16:10

@Looksha: S a nyugdíjrendszer egyensúlyborulását elodázó megtakarítás oda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2013.02.22 15:34

Az ország igazi válsága a demográfiai válság. Erre rátehet egy lapáttal a jobb és a baloldal töketlenkedése, de az igaz válság ez. Egyre kevesebb embernek kellene eltartani egyre több inaktívat. Egy hét milliós ország is működhet persze nagyon jól, de nem úgy hogy a hét millióból négy és fél nyugdíjas. Az adottságai alapján ez egy jóléti állam lehet 50, 60 év múlva, 6-7 millió embernek. Az ükunokáim talán már évezhetik ezt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.22 15:24

A norvég állam ingyen elküldi a norvégot sextúrizmusra Taiföldre ,ha depresziós...,ja a sok olaj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html