Ez a magyar csúcsnyugdíj: havi 789 870 forint

Huszonnyolcszoros különbség van a nyugdíjak között - számol be róla a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján.
MTI-Eco, 2013. február 25. hétfő, 07:54
Fotó: Napi.hu

A lap hétfői száma szerint a 28 500 forint kötelező nyugdíjminimumnál csaknem huszonnyolcszor volt magasabb a havi apanázsa a legmagasabb összegű nyugdíj jogosultjának, aki 57 év munkaviszony után vonult vissza. Neki egészen pontosan 789 870 forintot utalnak havonta. Az ellátások kiemelkedően magas összegét legtöbbször az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál.

Akik az irányadó korhatárnál korábban döntöttek a nyugdíjba vonulás mellett még az öregségi nyugdíjminimumnál is kevesebbel kénytelenek beérni. Tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havi 28 500 forintot, vagy még annál is alacsonyabb összeget havonta.

Az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak 95 716 forintos havi átlaga ennél csaknem 13 ezer forinttal volt kevesebb. A fő ellátásként özvegyi nyugdíjban részesülők átlagellátása havonta átlagosan mintegy 60 ezer forint volt, míg a kiegészítő özvegyi ellátásban részesülők kicsivel kevesebb, mint 31, az árvaellátás jogosultjai pedig majdnem 39 ezer forintot kaptak havonta.

Kevesebbet kapnak a nyugdíjas nők
Van olyan aspektusa a magyar nyugdíjrendszernek, amiben az EU-országok között az elsőnek számít - derül ki a KSH összeállításából. Az adatok azt is mutatják, hogy aki teheti, igyekszik minél korábban nyugdíjba vonulni, lehetőleg még korhatár előtt, a nők szignifikánsan kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak, a rokkantnyugdíjasok pedig korán halnak. További részleteket erről itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.02.25 18:53

No éppen ezek miatt kell az állami nyugdíjrendszert megszüntetni, mert teljesen igazságtalan, és pazarló. A nyugdíját mindenkinek saját magának kell összegyüjtenie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.02.25 13:01

Azzal vitatkoznék, hogy a kiemelkedően magas nyugdíjakat legtöbbször azok kapják, akik jóval tovább dolgoztak a korhatárnál.
A nyugdíjat bizony alapvetően az aktív korban kapott jövedelem határozza meg! A szolgálati idő megnyújtása legfeljebb ezt felülszorozza, de ettől senkinek sem lesz 2-szer magasabb (sem) a nyugdíja, mintha a korhatár elérésekor vonult volna nyugalomba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html