Ez a magyar gazdaság egyik nagy problémája Varga szerint

Magyarország a következő hetekben fontolóra veheti jüankötvények kibocsátását, ha kedvezőek lesznek a piaci körülmények - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy bécsi konferencián. A Budapest Bankot és az MKB-t még az idén eladnák.
Napi.hu, 2016. január 19. kedd, 11:38

Magyarország a következő hetekben fontolóra veheti jüankötvények kibocsátását, ha a piaci körülmények kedvezőek maradnak - mondta Varga Mihály gazdasági miniszter a Euromoney bécsi konferenciáján. A miniszter szerint a múlt héten tartott kínai road show tapasztalati kedvezőek voltak, a kínai befektetők a magyar kötvényeket vonzó befektetési célpontnak találták. Szerinte a kínai kötvénypiac szerepe az elkövetkező években világszinten felértékelődik majd, s akár az amerikai vagy az európai kötvénypiachoz mérhető súlya is lehet.

Varga szerint a magyar gazdaság egyik nagy problémája jelenleg, hogy hiába nőtt az az elmúlt években az európai átlagot is meghaladóan a gazdaság, azonban a vállalati hitelezés ezzel párhuzamosan nem tudott bővülni. Ennek egyik oka szerinte az, hogy a bankszektoron belül még mindig viszonylag magas a nem teljesítő rossz hitelek aránya. Mint mondta, a kormány az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amellyel ezen a helyzeten segíteni kívánt. Kiemelte, hogy a hitelezés felfutását segítheti a bankadó jelenlegi és a következő években tervezett csökkentése.

Az állami kézben lévő kereskedelmi bankokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a Budapest Bank és az MKB eladására még idén sor kerülhet. Az NGM által kiadott közlemény szerint a nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy 2016-ban tető alá hozhatják az Erste 15 százalékának megvásárlását is. Ez utóbbiról a konferenciát követően Varga Mihály személyesen egyeztetett az Erste Bank vezetőivel. Varga szerint a banki portfólió kiértékelése már megtörtént, jelenleg pedig a tranzakció vételára kapcsán folynak az egyeztetések

A Reuters tudósítása szerint előadása után a hírügynökség munkatárásának nyilatkozva Varga úgy vélte, még idén sor kerülhet a magyar államadósság felminősítésére, erre szerinte már a nyár előtt esély van.

Réz András, az ÁKK ügyvezető helyettese a konferencia későbbi részében felhívta a figyelmet, hogy a múlt heti Kínában és a környező országokban tett látogatás egy olyan road show volt részükről, amely során inkább csak feltérképezték a helyi piacot. Mint mondta, a jüankötvények kibocsátása nem sürgető - bár megerősítette, hogy komolyan fontolóra lehet venni -, mivel a magyar adósságkibocsátás jellege idén a tavalyihoz nagyon hasonló képet fog mutatni. E szerint az ÁKK inkább a hazai befektetőkre, a hazai piacra kíván koncentrálni, akárcsak 2014-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK