Enyhén szólva nem valószínű, hogy megépül az Azerbajdzsánt és Magyarországot összekötő gázvezeték, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek minapi találkozóján azt mondta, hogy létrehozása a magyar kormány egyik fő célkitűzése - írta a Magyar Nemzet. A szakértők szerint a terv irreális.

Az összeköttetés szárazföldön juttatná el az azeri gázt Grúzán át a Fekete-tenger partjára, ahol cseppfolyósítanák (lng) az energiahordozót, majd a romániai Konstanca kikötőjében visszaalakítanák gázzá, és vezetéken juttatnák el Magyarország, Szerbia és Bulgária felé.

Az azeri fél közölte, hogy csak országa határáig építi ki a szállító vezetéket, a grúziai és a romániai cseppfolyosító és visszaalakító létesítményt még fel kéne építeni, miközben a bukaresti kormány, mivel nincs túl jóban Budapesttel, még a meglévő román-magyar gázvezetékek  fejlesztését is halogatja. (Ez utóbbit egyébként Szijjártó máskor szóvá is tette.)

Egy szó mint száz a projektben érintett országoknak ötezer-milliárd forint körüli összegnek megfelelő tőkét kellene a projektbe invesztálniuk. Ennek eredményeként az összes lehetséges párhuzamos csőkígyó közül (déli áramlat, Nabucco, Adria) létrehozhatnák azt, amely a legmagasabb (megfizethetetlen) áron szállítaná a gázt Európába.