Ez a magyar város az orosz-ukrán konfliktus nagy vesztese

Az orosz piac sok területéről teljesen kiszorulhatnak az EU-s cégek, az ország sok termékből ugyanis - főleg a mezőgazdaság területén - önellátóvá válik vagy más irányból importálnak. A kereskedelmi útvonalak markáns átrendeződése szintén folyik: rohamléptekben épülnek ki új útvonalak Kína, a Távol-Kelet más országai és Oroszország között. Magyarország orosz exportja a tavalyi csökkenés után idén zuhant meg igazán.
Napi.hu, 2015. július 7. kedd, 08:14
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió és Oroszország közötti elhúzódó szankcióháború legnagyobb vesztesei a jelentős orosz exporttevékenységet végző és az őket kiszolgáló logisztikai cégek. A kérdés ma már nem az, hogy mekkorát veszít az EU az orosz embargón, hanem hogy mekkora és milyen tartós lesz a további piacvesztés mértéke - áll az MLSZKSZ közleményében.

A konfliktus magyarországi vonatkozásai is súlyosak: az ukrán-magyar vasúti áruforgalom 70 százalékkal esett vissza, míg napjainkra az orosz-magyar irányú forgalom teljesen elkerüli Záhony térséget. Ez súlyos és visszafordíthatatlan folyamatot eredményez: a kelet-nyugati áruforgalom kezeléséből élő cégek bezárhatják kapuikat és akár 3000 munkahely szűnhet meg.

A most látható tendenciák alapján a szövetség szerint elmondható, hogy az orosz piac nagyon sok területéről évekre, évtizedekre teljesen kiszorulhatnak az EU-s cégek. Az orosz piacon ugyanis elindult egy olyan átrendeződési folyamat, amelynek az eredményeként nagyon sok termékből - főleg a mezőgazdaság területén - önellátókká válnak, vagy más irányból szerzik be. E mellett a kereskedelmi útvonalak markáns átrendeződése továbbra is folyamatban van: rohamléptekben épülnek ki új útvonalak Kína, a Távol-Kelet más országai és Oroszország között. Többek között ilyen a több mint 6 milliárd dolláros orosz-kínai beruházás, a "Silk Road" projekt, azaz az új Selyemút kiépítése, ami várhatóan 2018-ra befejeződik. A közlekedési folyosók átrendeződése Európán belül is jól látható: erősödött a Moszkva-Breszt-Berlin vonal és nagyot gyengült az Ukrajnán keresztül, Dél Európába tartó áruszállítási folyosók forgalma, a kialakult orosz-ukrán ellentétek miatt.

Az NGM-nél lobbiznak Záhony megmentéséért

"Magyarország akkor jár el jól, ha megpróbál minél jobban alkalmazkodni a megváltozott folyamatokhoz, és olyan külkereskedelmi területeket keres, ahol tudja növelni külgazdasági aktivitását. Továbbá ha a belső piacon, az embargó által leginkább sújtotta záhonyi térségben egy területi alapon működő vámszabad területet hoz létre." - mondta el Fülöp Zsolt, a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) elnöke. Szerinte a kérdés jelenleg ugyanis a záhonyi térség túlélése: azaz mi a módja annak, hogy a térségben tevékenykedő, eddig a keleti irányból érkező áruforgalmak kezeléséből élő logisztikai szolgáltatók új megbízásokhoz és piacokhoz jussanak. Biztosítva ezzel egyrészről a mintegy 3 ezer munkavállaló további foglalkoztatását, a több ezer család megélhetését. Másrészről szükséges felkészíteni a záhonyi térséget a kereskedelmi és logisztikai útvonalak átrendeződéséből eredő, a szövetség által eufemisztikusan új kihívásokként aposztrofált változások kezelésére.

Az MLSZKSZ szerint a záhonyi térség működését lehetőség szerint függetleníteni kell a kelet-nyugat irányú áruforgalomtól. Erre a merész elképzelésre a szövetség szerint az a megoldás, hogy olyan gazdasági környezetet kell teremteni a térségben, amely vonzza a termelő beruházásokat. Ha ugyanis van beruházás és fejlesztés, akkor ahhoz kapcsolódnak logisztikai szolgáltatások és áruforgalmak is, a termelést ellátó áruforgalom pedig sok irányból érkezhet a térségbe. Az MLSZKSZ ezt a vonzó gazdasági környezetet továbbra is egy területi alapon működő vámszabad terület létrehozásában látja, amelynek létrehozását kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Ezzel - véli a szövetség - Magyarország árufuvarozási versenyhelyzete jelentősen javulna, mivel a szomszédos országok egyikében sem hoztak eddig még létre ilyen jellegű létesítményt. Csak idő kérdése, hogy ezt mikor teszik meg, mivel mind a szlovákok, mind a románok keresik a megoldást a térségi vasúti árufuvarozás mélyrepülése és a válság elhúzódásából eredő problémákra.

Az idén zuhant meg igazán az export

Záhonyt is padlóra küldő helyzet lényege, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt mindkét ország gazdasága zsugorodott, így a visszaeső kereslet mérsékelte a magyar, illetve a Magyarországon keresztül kiszállított exporttermékek iráni keresletet, amire az orosz importkorlátozások tettek rá még egy lapáttal. Az exportőröket érintette továbbá a rubel és a hrivnya leértékelődése is. Az olajár csökkenése viszont az Oroszországból érkező energiaimport értékét vetette vissza - állapítja meg az MNB inflációs jelentése.

A dokumentum szerint a hazai export főképp orosz viszonylatban mérséklődött, mintegy 12,5 százalékkal csökkent a kivitel a tavalyi év során, míg az idei év első negyedévében a visszaesés gyorsult, 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014 első negyedévében. Ugyanezen időszak alatt az import értéke is 11 százalékot meghaladó mértékben csökkent. Azonban a tavalyi visszaesés nagyobb része csupán az árfolyamleértékelődés és az olajárcsökkenés miatti árhatás, hiszen a kereskedelmi volumenek esetében sokkal mérsékeltebb csökkenés történt a kivitelben és stagnálás az importban. Az első negyedév esetében az exportnál eltűnt az árhatás, míg az importnál továbbra is jelentős. Ukrajna irányába a tavalyi évben mintegy kilenc százalékkal exportáltunk kevesebbet, és az év első három hónapjában csupán 1,3 százalékkal mérséklődött a kivitel.

Van olyan szektor, ami még nyert is

A részletes exportszerkezet alapján megállapítható, hogy az elmúlt év során is szinte minden termékkörben lassult a kivitel, ám a visszaesés mértéke visszafogott volt, melyet részben a rubel és hrivnya árfolyamának leértékelődése magyarázott . A hazai exportáló vállalati kör forintban számolt bevételei jelentősen zsugorodtak (pénzügyi szektor, vegyipar) az orosz és ukrán fizetőeszköz gyengülése miatt. A tavalyi mérsékelt csökkenést követően az idei év első három hónapjában felgyorsult a visszaesés a külkereskedelem minden alágazatában.

A gépek és szállítóeszközök kivitele egy év alatt a felére zsugorodott és az év eleji exportadatokban kevésbé látszik az árfolyam hatása, a kereskedett mennyiségek is hasonló ütemben csökkentek. A behozatal esetében érdemben csökkent az orosz behozatal értéke a tavalyi év során, amit 90 százalékban energiahordozó-import alkot. A jelentősen csökkenő import az idei év első hónapjaiban tovább zsugorodott, ugyanakkor a tavalyi visszaesés zömét nem a kereskedelmi volumenek csökkenése, hanem az olajár változása magyarázza. Ezzel egy időben az ukrán behozatal kevésbé mérséklődött a tavalyi évben, ám az idei év első negyedévében már jelentősebb csökkenést láthattunk. Az orosz és ukrán fizetőeszköz érdemi leértékelődése is kedvezőtlenül érintette a hazai vállalatokat, a vegyipari cégek exportja volumenben még emelkedett is a tavalyi évben, míg a forintra átszámolt árbevételük érdemben csökkent - áll a jegybanki elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.07 11:29

@Pluralista: minden mezőgazdasági termékünket megvennék ma is...ehhez a uniónak van köze ,de a gengszterváltáshoz is ,a kapcsolat megvan ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.07.07 11:13

@Pluralista: nana, több komolyságot. Ne személyeskedjünk, nem biztos hogy idióta vagyok azért mert különböző a véleményünk.
Én sem kezdem el mondani hogy az ilyen besavanyodott faszok miatt akik nem bírnak váltani basszuk még midnig a rezet a posványban mert úriember vagyok. válts alkalmazkodj és jobb lesz neked is. Tanulj nyelvet nyiss piacot kifele használd ki és élj a lehetőséggel. ne a fotelben siránkozz hogy ez de szar meg szemét junió...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.07.07 11:11

Mik ezek a kommentek? Munkasparti taggyules??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.07.07 11:04

@nemhiszem: "az unió tehet arról hogy nem bírjuk eladni amit termelünk? "

Az almától kezdve az összes mezőgazdasági termékünk világszinvonalú, bár pl.
a Chilébe szállitást nyilván nem birja el. Az oroszok tárt karokkal várnák minden mezőgazdasági, élelmiszeripari árunkat, csak ugye mi, Brüsszel hátsóját nyalva, inkább szankciózunk. Hát akkor az orosz is azt mondja, hogy elmentek ti a búsba, természetesen. Nekünk pedig marad az a brüsszeli hátsó, a hozzád hasonló idióták pedig még megpróbálják elmagyarázni hogy milyen jó is az. Egészségedre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.07.07 11:02

@Pluralista: pont ez az, sajnos nekünk a belső ellenségeink a legnagyobbak. ha ezekkel leszámoltunk lehet kifele mutogatni. De hogy a 25 év alatt egyszer nem bírtunk egy olyan brigádot az élre ültetni akik valóban szavazóik érdekeit néznék szánalmas...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html