Az EP szociáldemokrata frakciójának közleménye szerint a magyar parlament "elsöprő jobboldali többsége", négy fideszes képviselő kivételével megszavazta, hogy Sneider Tamás az Országgyűlés egyik alelnöke legyen. Swoboda ehhez a közlemény szerint azt fűzte hozzá, hogy a magyar parlament ülésein immár egy olyan politikus is elnökölhet, aki megbánás nélkül támad kisebbségekre. A közlemény Sneider Tamást neonácinak nevezi.

"Ez a szavazás szégyen" - jelentette ki a közleményben az MSZP-t is sorai között tudó balközép EP-frakció elnöke.

Hannes Swoboda Sneider Tamás megválasztásával összefüggésben felszólítja az Európai Néppártot, adjanak magyarázatot arra, hogy ez hogyan fér össze a párt "állítólagos elkötelezettségével a sokszínűség és a kisebbségek védelme mellett".

"Az Európai Néppárt, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel politikai csoportja, úgy tűnik, hogy úgy véli, elfogadható, ha fontos tisztségeket elítélt bűnözők és rasszisták kapnak. A demokráciának ez a meghatározása nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyekhez saját állítása szerint a néppárt is igazodik" - idézte a közlemény az osztrák szociáldemokrata frakcióvezetőt. Swoboda szerint a néppárt tagjai megtehették volna, hogy visszautasítják "ezt a szégyenteljes jelölést", de mégsem tették.