Ez áll az árak emelkedése mögött

Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások célzott áfacsökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás), ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet, így az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 8. kedd, 11:00
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közlése szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig nem változtak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában közölte: a júniusi mélypont után idén már nem várható 2 százalék alatti fogyasztói árindex. Az elemző szerint azáltal, hogy az inflációs és a maginflációs adatok is nagyjából összhangban vannak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi előrejelzésével, a monetáris politikában a KSH keddi adatközlése nem hoz változást.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: idén éves átlagban 2,3 százalékos infláció várható, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció ennél nagyobb mértékben is emelkedhet. Ezzel szemben a tartósan alacsony olajárak és az erősebb forint fékezheti az árak emelkedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK