Ez állhat a jó magyar adat mögött

A lakossági fogyasztás élénkülése miatt az import erőteljesebb növekedésére számítanak elemzők, a külkereskedelmi többlet idei alakulását azonban eltérően látják.
MTI, Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 14:39
Fotó: Reuters

A várakozásokat lényegesen meghaladóan 691 millió eurót mutatott a külkereskedelmi többlet januárban. A kivitel euróban számolt értéke 3,7 százalékkal, míg az import euróértéke 1 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi mérleg többlete 184 millió euróval javult.

Az export növekedését tavaly kismértékben visszafogta az orosz élelmiszer behozatali tilalom, valamint az orosz-ukrán válság következtében mély recesszióba süllyedő ukrán gazdaság és a recesszió szélére jutó orosz gazdaság, de kedvezőtlen hatása lehetett a továbbra is igen lassú európai és német konjunktúrának is. Ezeket azonban a következő hónapokban ellensúlyozhatják a felfutó autóipari kapacitások, valamint az újonnan létesülő feldolgozóipari kapacitások, az euró gyengülése, az olajárak zuhanása és az ECB mennyiségi élénkítése pedig pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára - írta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában.

Az import növekedését a belső kereslet, elsősorban a háztartások fogyasztásának élénkülése húzhatja - véli az elemző, aki szerint a tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt.

Amennyiben az olajárak a jelenlegi szinteken stabilizálódnak, a külkereskedelem többlete elérheti a 9 milliárd eurót is, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2-2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít középtávon a Takarékbank.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a jelentős többlet alapvetően nem az erős exportnövekedésnek köszönhető, hanem annak, hogy az import növekedése valószínűleg elmaradt a várakozásoktól. A szakértő ugyanakkor ebben az évben az import erőteljesebb növekedését várja, elsősorban a háztartások fogyasztásának bővülése miatt. A kereslet erősödése már látszott a 2014-es GDP-adatokban, illetve a januári kiskereskedelmi forgalom is nagyon erős volt - tette hozzá. Ürmössy elmondta, továbbra is arra számít, hogy az import erősödésével az idei külkereskedelmi többlet valamivel a tavalyi alatt maradhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.11 15:46

@666ORDOG666: Hol pihennek a szabad madarak vezér szárnyasai?


....elkullogtak ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.11 15:46

A lakossági fogyasztás élénkülése miatt az..


..ok ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2015.03.11 15:15

A magyar gazdaság eredményei érzékelhetően nem hatják meg a befektetőket, sem a hitelminősítéseket.
A liberális demagóg személyiségek mikor kezdik elengedni a veszett fejsze nyelét?
Ma ki kezdi a sírást, rívást, nyavalygást a témában?
Hol pihennek a szabad madarak vezér szárnyasai?
Úgy fognak hiányozni!
Mondjuk az Ördögnek biztosan.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html