Ez állhatja az MNB útját

Londoni pénzügyi elemzők szerint a görögországi válság átgyűrűző kockázati hatásai lassíthatják vagy lerövidíthetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusát.
MTI, 2015. június 22. hétfő, 14:05
Fotó: Napi.hu

A monetáris tanács keddi kamatdöntése előtt a Cityben megjelentek olyan vélemények is, amelyek szerint az eddig biztosra vett keddi újabb kamatcsökkentés esélye sem száz százalék. A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői előrejelzésükben legfeljebb 80 százalékosra taksálták a keddi MNB-kamatcsökkentés valószínűségét, és 60 százalékos esélyt látnak arra, hogy az enyhítési ciklus június után is folytatódik.

A ház a fő bizonytalansági tényezők között - a héten esedékes új inflációs jelentés, a felzárkózó térség kilátásainak általános romlása és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve közelgő monetáris szigorítása mellett - a mélyülő görög válságot emeli ki.

Az RBS londoni elemzői szerint a jelenlegi összetett helyzetben rendkívül szoros figyelemmel kell követni, hogy a monetáris tanács milyen retorikát használ a kamatdöntés utáni közleményében. A cég szerint az MNB várhatóan emeli az idei évre és 2016-ra szóló inflációs előrejelzését a magasabb üzemanyagárak miatt, de az RBS elemzői azzal is számolnak, hogy az új inflációs pálya a belátható előrejelzési távlatban hozzávetőleg 0,2 százalékponttal elmarad az MNB 3 százalékos központi céljától. Ennek alapján a ház szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az MNB kedden, valamint júliusban és augusztusban is végrehajt egy-egy 0,10 vagy 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést.

Az RBS londoni elemzői szerint szeptember után a monetáris enyhítési ciklus természetes meghosszabbításaként szolgál majd az a váltás, amelynek értelmében a kéthetes betét helyett a három hónapra lekötött jegybanki betét lesz az MNB irányadó monetáris eszköze. A cég szerint ez az átállás gyakorlatilag mennyiségi enyhítési programnak felel meg.

Az RBS elemzői mindezt egybevetve - tükrözve a bizonytalansági tényezőket is - öt lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel. Az első szerint a monetáris tanács kedden 0,15 százalékponttal csökkenti az alapkamatot, és közleményében egyértelmű jelzést ad arra, hogy vége az enyhítési ciklusnak. A második is 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentéssel számol, de azzal is, hogy a monetáris tanács óvatos utalást tesz a további enyhítésre; ebben az esetben júliusban és augusztusban is lehet egy-egy hasonló mértékű kamatcsökkentés.

Az RBS harmadik forgatókönyvében kisebb, 0,10 százalékpontos keddi kamatcsökkentés szerepel, és óvatos utalás a folytatásra, a negyedikben 0,15 százalékpontnál nagyobb kamatcsökkentés, és egyértelmű jelzés arra, hogy vége az enyhítési ciklusnak, az ötödik forgatókönyv alapján pedig az MNB kedden nem csökkenti alapkamatát. A cég londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az utolsó két forgatókönyvnek csak 10-15 százalékos valószínűséget adnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői hétfői prognózisukban elképzelhetőnek nevezték, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntéshez fűzött közleményében nem alapeseti, hanem csak alternatív forgatókönyvként tesz utalást a további enyhítések lehetőségére.

A ház szerint ez azt jelentheti, hogy bár az MNB szeptemberig 1,20-1,30 százalékig is csökkentheti alapkamatát, ezt azonban függővé teszi az alapeseti várakozást terhelő, lefelé ható kockázatoktól.

Indokolt az óvatosság

Az utóbbi időben tapasztalható hozamemelkedés, valamint a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) drágulása óvatosságot indokol, és arra késztetheti a monetáris tanácsot, hogy júliusban kamatcsökkentési szünetet tartson, vagy 0,10 százalékpontra mérsékelje a lépésenkénti enyhítési ütemet - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az utóbbit már a keddi kamatdöntésre várják. A ház alapeseti előrejelzése az, hogy a monetáris tanács az eddigi 0,15 százalékpontos lépések helyett kedden 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. A cég elemzői az óvatosságra intő tényezők között szintén a görög válságot emelték ki első helyen.

A Bank of America-Merrill Lynch ugyanakkor továbbra is azzal számol, hogy a magyar jegybanki alapkamat az idei év végére 1,35 százalékig csökken a jelenlegi 1,65 százalékról. A ház szerint ugyanis az inflációs cél sávossá alakítása rugalmasabb monetáris politikát tesz lehetővé.

Ez lehet a vége

Ugyanezt emelték ki előrejelzésükben a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői. A ház alapeseti prognózisa az, hogy a monetáris tanács kedden végrehajt egy 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést, és ezzel befejezi az enyhítési ciklust. A cég elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy a 2-4 százalékos sávvá bővített inflációs cél jelentős további mozgásteret ad az MNB monetáris politikájának.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték, hogy alapesetben 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak keddre, de ők sem tartják kizártnak a kisebb, 0,10 százalékos csökkentés lehetőségét, tekintettel a vártnál gyorsabb májusi inflációra, és arra is, hogy a monetáris tanács a keddi döntés előtt már ismerni fogja a legújabb inflációs jelentést.

A GS londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy az MNB 1,25 százalékig csökkenti alapkamatát a mostani enyhítési ciklusban, de hangsúlyozták azt is, hogy a monetáris eszköztár tervezett átalakítása miatt felfelé ható kockázatot látnak e kamatmélypont-előrejelzésükre, mivel az intézkedés önmagában is implicit monetáris enyhítésnek felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.06.22 15:52

Szerintem már ők is röhögnek az egészen. A görgöknek ez pénzügyminiszternek beállított hamiskártyás " Very Fuck is " volt a legnagyobb húzása. Az európai vezetők feléből csinált hülyét és még tetszett is nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.22 15:06

Az, hogy elengedik a görögök szuverén àllamadósságànak a felét és annyi pénzt ad nekik Draghi és Merkel, hogy az imf-t és a magàn befektetőket ki tudjàk fizetni hogyan is befolyàdolja a magyar alapkamatot?...
A grexit (adósságleírás) növeli a magyar inflàciót?...
Talán forintból akarják megoldani màrka (euró) helyett?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.22 14:58

A grexit új meghatározása: emelt uniós pénzügyi segítség...

Draghi, Merkel szótára lefordítva unortodoxra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.22 14:56

Ma is volt egy uncsi grexit...komolyan ez vet véget az alapkamat csökkentésének?...ne égesse magàt az elemző!!!
2013 óta nyílt lapokkal jàtszik az MNB alapkamat ügyben: kizàrólag az infláció szàmít. A forint àrfolyama nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.22 14:19

,,Londoni pénzügyi elemzők szerint a görögországi válság átgyűrűző kockázati hatásai lassíthatják vagy lerövidíthetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusát."

Háttérhatalmi ügyködés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html