A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemző részlege a "Magyarország: iránytű a befektetőknek" címmel összeállított nagy terjedelmű forgatókönyvcsokorban felidézte, hogy a jelenlegi becslések 700 milliárd forint körüli konszolidációs csomagról szólnak, amelynek egyharmadát adnák a bevételi intézkedések, a többi kiadáscsökkentésekből eredne.

Ha ezeket az intézkedéseket valósítják meg, és a csomag hitelesnek bizonyul, az megállíthatja - sőt akár vissza is fordíthatja - a magyar hitelminősítői besorolások "lecsúszását", és sokkal fenntarthatóbb pályára állíthatja a hazai össztermékhez mért államadósság-rátát - jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

Magyarország szuverén adósságát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A negatív kilátások kockázata az, hogy ha a Moody's, a Fitch, vagy az S&P közül bármelyik is tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati kategóriába. Ez kötvényeladási nyomást is okozhatna, mivel sok alapkezelő - főleg nyugdíjalapok - számára kizárólag olyan kötvények vásárlása megengedett, amelyekre mindegyik hitelminősítő befektetési ajánlású osztályzatot tart érvényben, vagy legalábbis az adóskockázati besorolások átlaga eléri a befektetési szintet.

A Morgan Stanley ugyanakkor új elemzésében közölte: adósságfenntarthatósági elemzése azt mutatja, hogy "Magyarország sikerrel járhat" az adósságráta fenntarthatóbb pályára állításával.

A ház számításai szerint az egyszeri, "nem szokványos" intézkedések - a nyugdíjrendszerben végrehajtott változtatások és a bankokra, valamint az egyes vállalati szektorokra kirótt átmeneti különadók - révén 2011-2012-ben 10-15 százalékponttal csökkenhet a jelenlegi 80 százalékról a GDP-arányos magyar adósságráta.

A cég által lefuttatott ökonometriai modellek szerint azonban, ha ezt semmilyen államháztartási konszolidáció nem követi, akkor a magyar gazdaságnak éves átlagban 5,5 százalékos reálnövekedéseket kellene produkálnia ahhoz, hogy az adósságráta a 70 százalékos szint környékén stabilizálható legyen.

Ez ugyanakkor csak a ház legkedvezőtlenebb forgatókönyve; a konszolidációs intézkedésekkel számoló többi forgatókönyv alapján ehhez jóval alacsonyabb, az államháztartási lépések mértékétől függően 1,9-3,1 százalék közötti éves reálnövekedési ütemek is elégségesek lennének. 

A Morgan Stanley londoni elemzői az összeállításban megerősítik azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy "eltúlzott lépés lenne" a hitelminősítők részéről Magyarország visszasorolása a "bóvli" adóskategóriába. A cég szakértői ugyanakkor felidézik, hogy a hitelminősítők "fő baja" Magyarországgal a költségvetési kilátások romlása az egyszeri intézkedések 2012-ben esedékes kifutása után. Éppen ezért a készülő strukturális reformcsomag lehetőséget nyújthat a kormánynak a további (negatív) hitelminősítői lépések kockázatának jelentős csökkentésére - áll a Morgan Stanley londoni elemzésében.

A befektetésre ajánlott magyar adósosztályzatok megvonását más nagy londoni házak is indokolatlannak tartanák. Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság a feltörekvő térség idei gazdasági kilátásairól Londonban nemrégiben kiadott előrejelzésében Magyarországról azt írta, hogy ha a magyar adósbesorolásokat a hitelminősítők a befektetési sáv alá rontanák, az "durva" lépés lenne, amelyet "nehezen lehetne igazolni". A cég szerint ugyanis Magyarország költségvetési pozíciója még mindig "jelentősen jobb" más EU-tagállamokénál, és az adósságállomány megújítása sem tűnik érdemi problémának.